Edgeplorer / 123RF
Fotó: Edgeplorer / 123RF
Pénz

Jóárasított állami hitelek – melyiket válasszam?

Forbes
2020. június 04. 4 perc olvasás

A kkv-k finanszírozására három régi-új, államilag megtámogatott konstrukciót is indítottak a bankok. Bár látszólag hasonlók, más-más célra alkalmasak, de kombinálhatóak is.

A koronavírusjárvány okozta gazdasági visszaesésre válaszul a kormány több kedvezményes hitelkonstrukcióval igyekszik segíteni a bajba jutott vállalkozásokat. Melyek ezek a hitelkonstrukciók és mikor érdemes ezeket felhasználni?

A hitelcél szabja meg valójában a lehetőségeket, mondja a Sberbank szakértője, Korsósné Maku Márta a forbes.hu-hoz eljuttatott gyorselemzésében.

Ikertestvérek a feltételek és a paraméterek tekintetében, de van különbség a két népszerű konstrukció, az NHP Hajrá és a Széchenyi Kártya Program között, a napokban induló MFB-konstrukció pedig az idősebb, erősebb bátyjuk lehetne a családfán. Persze, ha bírja az ügyfél jövedelmezősége, akár kombinálhatja is a konstrukciókat.

Hitelek: hogyan döntse el a cég, melyiket válassza?

Első körben el kell dönteni, hogy például beruházáshoz, munkabér jellegű kiadás finanszírozásához szükséges-e a forrás. Utána jöhetnek a részletek, hogy milyen kötöttséggel, fedezet mellett venné fel a hitelt a vállalkozás. Összességében az igénylésre a normál szabályok vonatkoznak, tehát fontos az átlátható cégmúlt és tulajdonosi kör, kellenek az adóhatósági igazolások és persze saját tőke, kimutatható profit is. Egy banki tanácsadó és a könyvelő bevonása mindenképpen ajánlott az előkészületekbe.

Széchenyi Kártya Program: 0,1 és 0,5 százalék közti kamat

A forintalapú Széchenyi Kártya Program (SZKP) 0,1 és 0,5 százalék közötti induló, fix kamata alacsony, leginkább eszközvásárlásra, beruházásra ajánlott felvenni. Eddig százmillió forintos volt az értékhatára, de ezt most megemelték, három kategóriában: 250 millió, 750 millió, vagy akár egymilliárd forint is felvehető így. Ugyanakkor a kezelési költségen túl a szerződéskötési és kötelező garanciavállalási díj is befigyel, ezekkel kalkulálva már nem biztos, hogy mindenkinek ez a konstrukció éri meg.

NHP Hajrá: 2,5 százalékos fix kamat

A szintén forintalapú NHP Hajrá ezzel szemben a már meglévő, magaskamatú hitelek kiváltását célozza. Kamata fixen 2,5 százalék, ami több ugyan, mint az SZKP esetében, de így is alacsonyabb sok más hitelkiváltó hitelnél – hosszan lehet vele tervezni, stabilan.

Hitelkonstrukciók az MFB-től

Ami az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) konstrukcióját illeti, ezt már nagyobb árbevételű cégekre szabták. Egymilliárd forintnál kevesebbet fel sem lehet így venni, és a kamat is magasabb lesz a többinél, cserébe jóval rugalmasabb, mint a másik két opció, hisz echte a cégre, akár egyedi projektre szabott konstrukció jár vele. Sőt, az előző kettővel szemben eurófinanszírozást is nyújt a forint mellett.

Az MFB amúgy viszonylag gyorsan és elég nagy elánnal állt neki a kedvezményes konstrukciójú hitelek kiszórásának, és nemcsak a startupoknak állított össze mentőcsomagot, hanem a nagyobb, érettebb kkv-knak is. Ezek feltételeiről itt írtunk bővebben:

Mikortól lehet elérni az olcsó hiteleket?

„Bankja válogatja, hogy mikortól elérhetők a kínálatban az egyes termékek, ezért érdemes előzetesen tájékozódni a hitelintézeteknél. Összességében elmondható, hogy az NHP Hajrá már szinte mindenhol hetek óta fut, míg az MFB-konstrukció a legtöbb helyen június elejétől, az SZKP pedig a hónap közepétől lesz elérhető a bankoknál” – teszi hozzá a szakértő.

Kép: Edgeplorer / 123RF