Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Dimitri Karastelev / Unsplash

Itt a második Supra-krízis: pénzük negyedét bukták el pár nap alatt a befektetők

Gyászos képet mutat koronavírus idején a magyar abszolút hozamú alapok hozamlistája, de a legfontosabb fejlemény, hogy beütött a második krach a messze legnagyobb alapnál, az OTP Supránál. Az elmúlt hetekben és évben is alig néhány alap kerülte el a kisebb-nagyobb bukást, a Supra pedig az év nagy nyerteséből szinte pillanatok alatt fordult át a legnagyobb vesztessé.

Az abszolút hozamú alapoknál a lényeg, hogy kezelőjük fektethet bármibe, játszhat bármilyen irányt, ezért elméletileg válságok idején is jól teljesíthetnek. Ezt azonban nagyon kevés portfóliómenedzser tudja hozni. Az ajánlott befektetési időtáv ebben a műfajban minimum 3-5 év, ezért néhány hét teljesítményéből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Viszont mivel az elmúlt három hétben történtek akár több évre is meghatározhatják az alapok teljesítményét, mégis megvizsgáltuk, hogy a nagyobb alapok közül ki hogy homorított, hozzátéve a többéves teljesítményt is.

Kezdődátumnak azért választottuk február 21-et, mert az azt követő hétvégén derült ki, hogy a koronavírus betör Európába, hatása az addig gondoltnál sokkal nagyobb lehet a cégek teljesítményére, az egész világgazdaságra. Ezt a következő hétfőn meredek eséssel reagálták le a tőzsdék, majd azóta is az esés jellemző felpattanásokkal. A záródátum e hét hétfő, amikor az olajár összeomlása is súlyosbította a helyzetet és a tőzsdék is a 2008-as válság óta nem látott mértékben szakadtak. (Azóta a piacok tovább esetek, a longban maradt alapok vesztesége tovább hízhatott.)

Az optimista portfóliómenedzsereknek volt lehetőségük ebben az időszakban mérsékelni a kockázatot, esetleg fedezni a long pozíciókat, volt, aki meg is tette. Mégis, az abszolút hozamú alapok nagy része 3-5 százalékos mínuszt hozott össze.

A Supra ugyanakkor hatalmasat szakadt, az alap vagyonának negyede eltűnt, ennek nagy része az utolsó napon, most hétfőn következett be. E szerint az alap nem sokat változtatott ahhoz képest, amiről decemberben Szalma Csaba alapkezelő nekünk is nyilatkozott, továbbra is az olajár emelkedésére játszott és a tőzsdén is long maradt.

A nagyobb alapok közül Columbus 4,2, az Aegon Alfa 6,2 százalékot veszített ebben az időszakban, az OTP EMDA viszont az első szakadásban még nyert, de az időszak végén visszaesett 1,8 százalékos mínuszba.

(Az EMDA kezelőjéről, Büki Andrásról a magazin januári számában írtunk portrét.) A nagy nyertes a Zsiday Viktor által kezelt Citadella, amelynek eszközértéke fél százalékot emelkedett ebben a válságos időszakban. Itt a portfóliómenezser a blogjában is leírta, hogy komoly, ám rövid visszaesésre számít, ennek megfelelően fedezte a portfóliót. Néhány hetes és egy éves időtávon is újra szépen muzsikált a HOLD VM (Vakmajom) alap is.

Emlékezetes, hogy a Supra a svájci frank árfolyamsávjának eltörlésekor bukott nagyot egy nap alatt 2016-ban, abból elég rövid idő alatt fel tudott állni, tavaly év végén 5,6 százalékos volt az 5 éves és 12,9 százalékos a 10 éves hozama, kiemelve az alapot nemcsak nagyságával, hanem hozamával is a mezőnyből. Most az elmúlt évek hozamát pár hét alatt lenullázta, az 5 éves hozam már csak 1,9 százalék, a 10 éves 8,5 azonban még mindig szép.

Öt évet nézve a Citadella, az EMDA és a Platina Delta tudtak csak egyértelműen magasabb hozamot elérni, mint amit most kockázatmentesen kínál a magyar állam az adófizetők szponzorálásával a MÁP Plusz csodaállampapír révén, az elmúlt tíz év legjobb abszolút hozamú alapjai pedig a hozamok alapján jelenleg az EMDA (9,6 százalékos éves hozam, a Citadella (8,7), a Supra pedig a mostani buktával holtversenyben a harmadik helyre esett vissza, mert 8,5 százalékot ért el a Hold Rubicon is.

Dimitri Karastelev / Unsplash

Oszd meg!