Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Szalma Csaba, az OTp Alapkezelő portfóliómenedzsere. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Itt jó helyen volt a befektetése: a brutális idei hozam 250 milliárd forintos csúcsra húzta az OTP Suprát

Újabb rekordot döntött a messze legnépszerűbb magyar abszolút hozamú befektetési alap, az OTP Supra, illetve kezelője, Szalma Csaba: immár 250 milliárd forint van az alapban. Egy olyan időszakban, amikor ebben az alapkategóriában is jó pár hónapja folyamatos a kemény pénzkiáramlás, az öt évre 4,95 százalékos hozammal csábító Magyar Állampapír Plusz pedig mindenhonnan elszívja a megtakarításokat.

A Supra, illetve kezelője már a magyar Forbes legelső számában szerepelt a Sztáralapkezelők című összeállításban – ők azok, akik abban az abszolút hozam műfajban emelkedtek ki, ahol szinte bármibe lehet fektetni a minél magasabb hozam érdekében. A Supra már 2013 előtt is igen jól teljesített, aztán három évvel később jött az egyetlen komolyabb megingás, amikor a svájci frank sávjának általános megdöbbenést okozó eltörlésére nem számított az alap kezelője, az elszabaduló árfolyam pedig tekintélyes veszteséget okozott a Suprának.

De ezt is hamar ledolgozta és ma is impozáns hozamadatokkal tűnik ki: az elmúlt egy évben 12,1 százalékot hozott, az öt éves hozam évi 5,6, a tíz éves pedig évi 12,9 százalék.

Amikor tavaly novemberben beszélgettünk a 2013-as korábbi cikk sztáralapkezelőivel, Szalma Csaba volt közülük a legoptimistább az idei folyamatokat illetően. De nem ettől csinált kiemelkedő hozamot az alap, nem annyit tesz, hogy ül a részvényekben és kész. Sokféle, átlagügyfelek számára sokszor bonyolultnak tűnő ügyletet köt, a portfóliókezelő elmondása szerint idén például nagyon bejött, hogy hosszú hátralevő futamidejű kötvényekkel élték meg a nagy európai hozamcsökkenést, majd időben le is fedezték a pozíciót.  

Szalma Csaba. Fotó: Orbital Strangers

Bejött, hogy sok román eszközt tartottak és hogy a devizapiacon a forint lejtmenetére játszottak. Szalma Csaba ma is azt mondja, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem bánja, hogy kvázi csúszó leértékelésben van a forint és úgy tűnik, hogy amíg ez fájdalommentesen fenntartható, a trend így is marad. Szintén komoly nyereséget hozott az, hogy az olajár emelkedésére tettek.

Érdekes módon az év első felében még kiáramlás volt a Suprából is és pont amikor a MÁP Plusz elszívó hatása elért mindent nyártól, ide mégis érkezni kezdett a friss pénz.

Szalma Csaba szerint ez a kiemelkedő hozam miatt lehet, úgy tűnik, a magyar befektetők továbbra is a visszamenőleges hozamok alapján döntenek és nyártól ez a Supránál elkezdett extrémen magas lenni, leginkább ami az év indulása óta mért teljesítményt illeti.

Tavaly decemberben ugyanis volt egy kis megrogyás nem csak az amerikai részvénypiacon, hanem a Supra eszközértékében is, viszont az év elejétől számolva ma is közel 20 százaléknál tart az alap. Ilyen rövid időszakot amúgy abszolút hozamú alapoknál nem érdemes nézegetni, de szinte biztos, hogy a befektetők mégis leginkább e miatt találták meg nyártól nagyobb pénzekkel a Suprát.

Néhány éve még arról beszélgettünk Szalma Csabával, hogy a befektetők nem szeretik a volatilitást. Hiába magas az alap hozama, ha közben nagyon ugrál az eszközérték, félnek tőle. Ezért még 2011-ben levitték a változékonyságot, viszont tavaly tudatosan újra megnövelték. „Lépni kellett, mert langyos termékkel nem lehet új pénzeket bevonzani” – mondja a portfóliómenedzser, utalva arra, hogy az elmúlt években a lakossági állampapírok irreálisan magasan tartott kamata minden alapkezelőt az addigi stratégia átgondolására késztette. A MÁP Plusz ennek lett a kicsúcsosodása, a közel 5 százalékos kockázatmentes hozammal csak nagyobb kockázatvállalással tudják felvenni a versenyt az alapkezelők.

Szalma Csabát eddig sem zavarta, hogy nagyra nő az alap, kollégáival ugyanolyan stratégiával fektet be, mint amikor ötöd ennyi pénz volt a Suprában. Az alap mérete miatt persze kiesnek a célpontok közül a közepes magyar cégek részvényei, de a világban mindig vannak és lesznek jó lehetőségek.

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.