Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Oliver Astrologo // Unsplash

Csődhullám jöhet: ilyen gyorsan még sose zuhant össze a turizmus a világban

Betett a koronavírus terjedése: a bizonytalanság miatt az emberek lemondják az utazásokat és a foglalásokat. Vállalkozások tízezrei mehetnek tönkre segítség nélkül.

Néhány nap alatt szinte teljesen összeomlott Olaszország turizmusa a múlt héten, döbbenetes számokról adott hírt a szektort képviselő szövetség, az Assoturismo Confesercenti. Hivatalos közleményükben azt írják, soha nem volt még példa ilyen súlyos válságra, még szeptember 11. sem okozott ekkora sokkot. Egyes országrészeken a szállásfoglalások 90 százalékát lemondták márciusra, például Rómában is, ahonnan összesen három koronavírussal fertőzött beteget jelentettek és ők is már felépültek. Egészen júniusig nagy mértékben estek a foglalások, ami hatalmas érvágás lehet idén az olasz gazdaságnak, hiszen a GDP 13 százaléka a turizmusból származik.

De a múlt hét globálisan is egyértelmű fordulópontot hozott az utazási hajlandóságban. A tőzsdék hangulata is jól mutatja, hogy az előző hét végéig kitartott az az optimista várakozás, mely szerint a vírus nem okoz világméretű problémákat, Kína és Dél-Korea a határain belül tudja tartani a fertőzést.

Azzal, hogy Olaszországba, vagyis Európába is látványosan betört, ez az optimizmus látványosan elillant és jött helyette a soha nem látott bizonytalanság.

A tőzsdék rekord mértékű eséseket produkáltak a múlt héten, a Wall Street még soha nem zuhant csúcsról korrekciós fázisba, vagyis tíz százalékot elérő visszaesésbe mindössze hat nap alatt.

Áttört a gát, mindenki egyszerre parázott be. A fő probléma az, hogy nagyon kevés a tény, kis túlzással senki nem tud semmit. Teljesen bizonytalan, hogy mikorra állítható meg a vírus terjedése, de valószínűleg nem lehet megúszni egy világjárványt. Az kiderült, hogy meglehetősen agresszívan fertőz a vírus, egy hordozó elég sok embernek átadja, ugyanakkor alacsony a halálozási ráta és magas azoknak az aránya, akiknél nem okoz tüneteket. Valószínűleg fertőz már jócskán a tünetek megjelenése előtt, tehát lehetetlen kiszűrni például reptéri lázméréssel.

De a lényeg az emberek, a fogyasztók erre adott teljesen racionális reakciója: az óvatosság. Ennek része, hogy nem mennek közösségbe és inkább nem utaznak sehova addig, amíg véget nem ér a bizonytalanság, le nem cseng a járvány.

Aki megijedt, nem foglal. Inkább sehova, mert ki tudja, hol lesz a következő gócpont. Aki nem ijedt meg, lemondható szállást, vagy utazási csomagot foglal. Aki menne, de látja, hogy a többség megijedt, szintén nem foglal, mert ilyen helyzetben nyilván drasztikusan esni fognak az árak. És ez pont elég, hogy jelentősen visszavesse a turizmust világszerte. Az olasz turisztikai szövetség nem véletlenül jelezte már csütörtökön, hogy segítség nélkül tízezrével dőlhetnek be a szektor kisebb vállalkozásai, de a vírus gócpontjain túl is bizonyosan drasztikusan csökken az utazási kedv.

A vírus szélesebb gazdasági hatásiról is csak nagyon tág becslések vannak, de már senki sem néz furcsán arra, aki szerint recesszióba is fordulhat a világgazdaság, ha nem sikerül az ellátási láncokat fenntartani és ha a nyári csúcsszezonig kitart a turizmus pangása. Mindenki abban bízik, hogy a vírus korábbi rokonaihoz hasonlóan nem bírja a meleget, de ez inkább csak vágynak tűnik.

A tőzsdei szakadás legfőbb magyarázata az, hogy a múlt hét elején lényegében egy pillanat alatt voltak kénytelenek kukázni a befektetők azt az érvrendszert, amire alapozva az elmúlt években mindig sikerrel lehetett vásárolni. Ez pedig az, hogy ha egy kicsit lassul a gazdaság, rögtön jönnek a jegybankok és a mennyiségi lazítás, pénznyomtatás. Jöttek is eddig szépen, most viszont kikerült a kezükből a hatalom. Csinálhat akármit a Fed, vagy bármelyik jegybank, amíg a koronavírus terjed, amíg egyre több országba tör be és nő a betegek száma, semmivel sem lehet az embereket rábírni nem csak az utazásra, de rengeteg szolgáltatás igénybe vételétől is tartózkodnak.

Ezen a nullára vágott kamat, meg az ész nélküli kötvényvásárlási program se segít, inkább a kormányoknak kell gyorsan lépniük, hogy megsegítsék a likviditási válságba kerülő vállalkozásokat, ha el akarják kerülni a tömeges csődöket.

Az első pánikhét végén tehát még nincsenek, nem is lehetnek pontos számok arról, hogy mekkora a szakadás a globális turizmusban. Ami biztos, hogy egyelőre csak a vírus gócpontjaiba (Kína, Irán, Korea és Észak-Olaszország) csökkentették a légitársaságok azonnal és drasztikusan a járataik számát, de lassabban már vágnak nem érintett országok között is.

Ami Olaszországot illeti, a Wizz Air három hétre a harmadára vágta a kínálatát, de több nem olasz városba is ritkítani kezdte a járatait, például Budapestről Londonba, Tel-Avivba, vagy Eindhovenbe. Az olasz piacon nagyon erős Easyjet egyelőre csak 10 százalékot vágott, a Ryanair pedig meglepő módon lassan reagál, még nem lépett semmit. Az évek óta csak újabb és újabb állami kölcsönökkel életben tartott olasz nemzeti légitársaság, az Alitalia 38 útvonalán törölt járatokat, de nem közölte, hogy pontosan mennyit. Ha a vírus nem áll le nagyon gyorsan, szinte lehetetlen lesz megmenteni a céget. Szintén nagy gondban van a Norwegian, amely az évekig tartó értelmetlen pénzégetés után tavaly ősszel fordult új menedzsmenttel a növekedés kergetésétől a profitabilitás irányába, de még mindig nagyon gyenge lábakon áll. Árfolyama a múlt héten lényegében megfeleződött, miközben az európai légitársaságok jellemzően 20-25 százalékot veszítettek.

A járattörlések mellett több légitársaság is drasztikus költségcsökkentési programot jelentett be és fizetés nélküli szabadságra küldik a dolgozókat. Látszik, hogy vészüzemmódba kapcsolt mindenki, de hogy pontosan mekkora a visszaesés a foglalásokban, egyelőre nem közölte senki. A következő hetekben várhatóan érkeznek majd az ezzel kapcsolatos bejelentések és a profit warningok. A válság mélységének felméréséhez a turizmus legnagyobb szereplőinek bejelentései adhatják majd a legkomolyabb mankót, érdemes figyelni mind a szállásközvetítő Booking Holdings, mind a legnagyobb szállodalánc, illetve utaztatócég, a Mariott és a TUI csoport számait.

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.