Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kép: Sharon McCutcheon // Unsplash

Meddig kell spórolnod, hogy legyen saját ingatlanod?

Spoilerezünk: nagyon sokat. Még úgy is, hogy a módszertan szerint a havi betevőnek minden egyes forintját félre kell tenni.

Kijöttek a friss bérstatisztikák a KSH gondozásában, a mediánbérek megint alulmúlták az átlagbéreket. A bruttó mediánbér júliusban 335.780 forintot (nettó 223.294) tett ki, az átlagkereset pedig bruttó 433 696 forintos volt (nettó 288.408).

Mi is az, hogy medián és átlagbér?

A mediánbér gyakorlatilag a fizetési skála közepét jelenti, az a fizetés, aminél a foglalkoztatottak fele keresett többet, fele pedig kevesebbet. Ehhez képest az átlagkereset az összes kereset matematikai átlaga, lehet, hogy nincs is olyan munkavállaló az országban, aki pont ennyit keres

Mi is sokat írtunk róla, hogy mennyire elszakadtak az ingatlanárak a fizetésektől és nincs is rá remény, hogy visszatérjenek hozzájuk. Így egy átlagos, bérből élő embernek gyakorlatilag esélye nincs, hogy hitel vagy öröklés nélkül saját ingatlanhoz jusson. Egy portrénk belülről is megmutatta a piacot, milyen idegőrlő dolog ingatlan után nézelődni. A Bank360 most megvizsgálta, mennyi ideig kell félrerakni a mediánbért, hogy kijöjjön belőle egy 100 négyzetméteres ház a fővárosban.

Az ingatlanárak tekintetében a 2020-as átlagárakkal számolt a cég, de még így is nagyon hosszú a várakozási idő. A módsertannak pedig része, hogy a fizetése egészét félrerakja a munkavállaló, nem volt belőle semennyit.

Mennyi ideig kell spórolni?

Az KSH adatai szerint egy új lakás átlagos négyzetméterára 786 000 forint volt Budapesten, ami alapján 78,6 millió forintért lehet egy 100 négyzetméteres házhoz hozzájutni a fővárosban.

Ez a mediánbér esetében 29 éves és négy hónapos spórolást jelent.

A megyeszékhelyeken kevesebb, a 455 ezer forintos átagár mellett mindössze 17 évet kell várni, hogy a mediánbérből kijöjjön az ingatlanra való. Ezek persze szemléltető jellegű, durva becslések, az egyes megyeszékhelyek közt is jelentős eltérések vannak.

Ha valaki az átlagbért rakja félre, akkor Budapesten 22 évig és 9 hónapig, a megyeszékhelyeken pedig 13 évig és 2 hónapig kell spórolnia, hogy kijöjjön a pénzből egy 100 négyzetméteres ház. A várakozási időt tovább csökkentheti a jövő hétfőtől elérhető, kedvezményes 2,5 százalékos kamatozású Zöld hitel, amelyet akár 70 millió forint összegben és 0 százalékos csok-hitel mellett is fel lehet venni.

Ingatlan - Verőczi Zoltán / Wikimedia
Egy fizetésből élő, átlagos munkavállalónak esélye nincs, hogy hitel vagy öröklés nélkül ingatlanhoz jusson. Fotó: Verőczi Zoltán / Wikimedia

A törlesztőrészletre azonban ezekben az esetekben is figyelni kell, átlagbér mellett például 27 millió forintig lehet felvenni a Zöld hitelt, figyelembe véve az adósságfék szabályokat is.     

Ha valakinek esetleg elég lenne egy 100 négyzetméteres, de használt ingatlan is, akkor a medián bérből a fővárosban 23 évig és 9 hónapig kell kuporgatnia, míg megyeszékhelyeken 11 év és 10 hónap is elég lehet a sikerhez.

Borítókép: Sharon McCutcheon


Oszd meg!