Holger Link / Unsplash
rövid hír

Így változott a világ legnagyobb gazdaságainak rangsora a járvány alatt – kieső és új belépő is van a top 10-ben

Forbes
2021. április 21. 3 perc olvasás

Az Egyesült Államok, Kína, Japán és Németország továbbra is elfoglalja az első négy helyet a világ legnagyobb gazdaságai között, de olyan is akad, aki a koronavírus előtt még nem fért bele a top 10-be, és olyan is, aki a rossz járványkezelés miatt esett ki. 

A CNBC a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elemzései alapján vizsgálta, hogy hogyan változott a világ legnagyobb gazdaságainak helyzete a járvány kezdete óta. Íme a legfontosabb változások: 

India hátrébb csúszott 

India 2019-ben a világ ötödik legnagyobb gazdaságává vált, de tavaly az Egyesült Királyság mögé a hatodik helyre csúszott. Az elemzések alapján valószínű, hogy 2023-ig nem is fogja már visszaszerezni a helyét. Az országban szigorú intézkedéseket és lezárásokat vezettek be a járvány kezdetén. Az IMF adatai szerint az elmúlt egy év alatt 2021 márciusára 8 százalékkal csökkent az indiai gazdaság.  

Előrejelzések alapján arra számítanak, hogy 2020 márciusára 12,5 százalékkal nőhet az ország gazdasága, de egyes közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy ha esetlegesen újra romlik a járványhelyzet az lassíthatja a fellendülést. 

A mostani elemzések szerint az országnak egy egy hónapos lezárás 100–200 bázispontos csökkenést jelente az ország GDP-jében. 

Brazília kiesett a top 10-ből 

Brazília a 2019-es kilencedik helyéről 2020-ban a tizenkettedik helyre csúszott. Ez az egyetlen olyan ország, amelyik kiesett a világ legnagyobb gazdaságainak top 10-es rangsorából, és az előrejelzések szerint 2026-ig nem is kerülhet vissza. 

A járvány ideje alatt eddig Brazília produkálta a harmadiik legtöbb esetszámot világszinten és a második legtöbb halálesetet. Ennek ellenére az ország miniszterelnöke, Jair Bolsonaro többször igyekezett bagatellizálni a járványhelyzet súlyosságát és egyszer-kétszer vírustagadó kijelentéseket is tett. 

A brazil gazdaság tavaly 4,1 százalékkal csökkent, az előrejelzések szerint 2021-ben 3,7 százalékkal nőhet. 

Új belépőként megjelent Dél-Korea 

Amíg Brazília kiesett, addig Dél-Korea a tizedik helyen jelent meg a világ legnagyobb gazdaságai között.

Várhatóan legalább 2026-ig itt is marad. 

Kína után Dél-Korea volt az egyik első ország, ahol 2020 elején koronavírusos eseteket regisztráltak, de tömeges tesztelésekkel és szigorú lezárásokkal sikerült anélkül visszaszorítani a vírus terjedését, hogy az komolyan befolyásolta volna a gazdaság növekedését. 

2020-ban az ország gazdasága 1 százalékkal csökkent, de arra számítanak, hogy idén 3,6 százalékkal fog nőni. 

Fotó: Holger Link / Unsplash