Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

lakás flat ingatlan

Hiába a kibővített CSOK, még mindig egy vagyonba kerül a saját lakás

A 10 milliós CSOK elsősorban a vidéki ingatlanvásárlás esetén jelent komoly segítséget, a fővárosban még átlagosan 36 millió forint önrész kell egy 60 négyzetméteres lakáshoz – derült ki az Ingatlan.com felméréséből.

A portál számításai szerint Békéscsabán van szükség átlagosan a legalacsonyabb önrészre, alig több mint 6 millió forintra, de Miskolc 8,8 milliós és Kaposvár 11,1 milliós átlagos önrészei is vonzók lehetnek – igaz, ezekben a városokban „viszonylag szűk a kínálat”.

Győrben és Szombathelyen 14-15 millió forint kell a 10 milliós CSOK mellé, Székesfehérváron viszont már 21 milliós önrésszel számolhatunk.

Budapesten a 10 milliós CSOK-on túl átlagosan 36 millió forint kell egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint ugyan „többen vághatnak bele új lakás vásárlásába, mert a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a kedvezményes 10 millió forintos kedvezményes kamatozású hitel, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra emelkedik a hitellimit”, de „a pontos piaci hatásokat majd akkor lehet bemutatni, ha a CSOK eddig bejelentett és várható módosításairól megjelennek a jogszabályok”.

A piac megoldja? Erősödő versenyre, új konstrukciókra számítanak a szakértők a lakásfinanszírozási piacon

Az mondjuk már most látszik, a kibővített CSOK a vidéki nagyvárosokban élőknek nyújthat jelentős segítséget, aki a fővárosban szeretne saját lakást venni, még most is komoly felárral számolhat.

Oszd meg!