Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A piac megoldja? Erősödő versenyre, új konstrukciókra számítanak a szakértők a lakásfinanszírozási piacon

Átalakulás jöhet a lakásfinanszírozási piacon: a lakások és a lakáshitelek iránti kereslet továbbra is erős, de az új termékek miatt kiéleződhet a verseny a vásárlókért.

Változások jöhetnek a lakásfinanszírozásban a következő időszakban, áll az Ingatlan.com sajtóközleményében. A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése a meglévő szerződések kifutásával fokozatosan csökkenti a lakáskasszák szerepét, viszont új termékek jelenhetnek meg mind állami szinten, mind a bankok részéről. Kormányzati utalások szerint például az állami lakástámogatási rendszer kiegészülhet majd lakásfelújítási elemmel is,

a bankok pedig előtakarékoskodás után kamatkedvezménnyel kínált felújítási célú személyi kölcsönnel vagy jelzáloghitelekkel rukkolhatnak elő.

A legfrissebb adatok szerint ezekre a lehetőségekre komoly igény mutatkozik a lakosság részéről, a továbbra is erős kereslet miatt a lakáspiac és a lakáshitelpiac növekedésre utaló adatokat mutat.

Tovább nőhet a lakáshitelek szerepe

Idén szeptemberben a magánszemélyek által hirdetett lakások iránt 5 százalékkal többen érdeklődtek, mint egy évvel korábban, legalábbis az Ingatlan.comon, míg az ingatlanközvetítők kínálatában szereplő lakások iránt az idei hónapokban 5–19 százalékkal volt nagyobb az érdeklődés.

A lakások drágulása miatt a vevőknek egyre nagyobb szüksége van külső forrásra is a vásárláshoz, ami miatt tovább nőhet a lakáshitelek szerepe. Az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó Bankráció.hu oldalon az év első kilenc hónapjában idén 105 százalékkal több kalkulációt indítottak lakáshitelekre tavalyhoz képest, az összes hitelkalkuláción belül pedig közel 50 százalékos volt a lakáshitelek aránya. Egyre nagyobb az érdeklődés a kiszámítható, több évre fix törlesztést garantáló lakáshitelek iránt.

Az Ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy a KSH statisztikái is bővülésre utalnak.

Az első félévben több mint 53 ezer lakáshitelnek adtak zöld utat a bankok, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg. A lakáshitelek teljes összege 39 százalékkal nőtt (400 milliárd forint fölé).

Összehasonlításképp: 2014-ben, amikor a lakáspiac emelkedőre került, az év egészében kötöttek annyi lakáshitel-szerződést a bankok, mint az idei első félévben. Trencsán Erika, a Bankáráció.hu hitelszakértője szerint a teljes hitelösszeg 2014 egészében 244,5 milliárd forint volt, amit az idei első félévben kötött szerződések 65 százalékkal múltak felül. 2018 első félévében a lakáshitelek átlagos összege közel 8 millió forint volt, ez éves szinten 17 százalékos emelkedést jelent (a 2014-es szintnél pedig több mint 60 százalékkal magasabb).

Végleg eldőlt: kihirdették a törvényt, ma lehet utoljára lakástakarék-szerződést kötni

Egyetlen ábra arról, mivel foglalkoznak most a magyarok

 

Oszd meg!