Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Feleannyi nyugdíjra számít a magyar, mint amennyiből meg tud élni

Pesszimistán állunk a nyugdíjas évek elé: 90 százalék szerint alacsonyabb lesz a nyugdíj, mint az ideális.

Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó végzett reprezentatív felmérést arról, mire számítanak a nyugdíjas éveikre azok, akik még távol vannak a nyugdíjkorhatártól, szerintük mire lesz elég az a pénz, amiből a nyugdíjas éveikben gazdálkodhatnak, és mekkora nyugdíj lenne az ideális.

A felmérésből kiderül, hogy

a lakosság meglehetősen pesszimista: fele akkora nyugdíjra számít, mint amennyiből kényelmesen meg tudna élni, és 90 százalékuk szerint a várható nyugdíj alacsonyabb lesz, mint amit ideálisnak gondolnak.

A kérdés nem csak az állami nyugdíjra vonatkozott, hanem öngondoskodással együtt, a megkérdezettek jelenlegi megtakarításait is figyelembe véve.

A megkérdezettek kétharmada arra számít, hogy a gyermekei, unokái támogatására és orvosi költségekre fordítja majd nyugdíja legnagyobb részét, hagyaték létrehozásával a válaszadók nagyjából negyede tervez.

A harmada gondolja csak úgy, hogy lesz elég pénze a hobbijára, szórakozásra vagy belföldi utazásra, rendszeres sportolással vagy külföldi utazással pedig még ennél is kevesebben, csupán minden ötödik megkérdezett tervez. Ezek a szabadidővel kapcsolatos, életminőséget javító kiadások leginkább azok körében jelennek meg a tervek szintjén, akik 150 ezer forint fölötti nyugdíjra számítanak.

2017-ben az átlagos öregségi nyugdíj 124 ezer forint volt, ezt a válaszadók közel fele nagyjából eltalálta az összeget, vagyis viszonylag sokan pontosan tudják, mennyiből kell megélnie ma egy nyugdíjasnak.

A válaszadók mindössze ötöde számít arra, hogy ha majd eljön az ideje, nyugdíja meghaladja a 150 ezer forintos határt. A megkérdezettek nyolctizede 150 ezer forint feletti összeget tartana elegendőnek ahhoz, hogy későbbi nyugdíjasként majd ne legyenek anyagi gondjai, közel ötödük pedig ennél magasabb összeget, minimum 200-250 ezer forintot gondol ideálisnak erre a célra.

(Az a kutatásból nem derül ki, hogy várható nyugdíjra adott összegeket jelenértéken értették-e, és a megkérdezettek számoltak-e az inflációval, ami miatt ezek az összegek a mai vásárlóerejük töredékét fogják érni.)

Az áprilisi Forbes magazinban kimerítően foglalkoztunk a nyugdíjjal: megmutattuk, milyen személyes stratégiája van a nyugdíjas évekre azoknak, akik szakértői a területnek. Hármukat pedig egy asztalhoz is tereltük,és  megkérdeztük tőlük, mit változtatnának a jelenlegi nyugdíjrendszeren, ha ők lennének a nyugdíjügyi miniszterek.

15 évig élni inaktívan csak a nyugdíjból? Lehetetlen

A kutatást a CIG Pannónia felkérésére készítették 1000 fő megkérdezésével,  nőkkel és férfiakkal fele-fele arányban, a 18 és 59 év közötti lakosságra nézve reprezentatívan 2018. február 21. és március 2. között.

Borítókép: Cristian Newman // Unsplash

Oszd meg!