Kép: Tim Mossholder // Unsplash
Fotó: Kép: Tim Mossholder // Unsplash
Pénz

Évek óta nem ment ilyen rosszul a Shellnek

Forbes
2019. augusztus 01. 2 perc olvasás

A Shell idei első féléve olyan rossz számokat hozott, amilyenekre az olajárak 2016-os bezuhanása óta nem volt példa – írja a The Guardian.

Az előrejelzések 5 milliárd dolláros negyedéves bevételéhez képest a áprilistól júniusig mindössze 3,5 milliárd dollár csorgott be az olajcég számláira, annak ellenére, hogy több olajat és földgázt termeltek ki, mint tavaly ilyenkor.

A Shell szerint az okok röviden összefoglalhatóak: Kína.

Pontosabban az Amerikai-Kínai kereskedelmi háború, ami lelassította az ázsiai gazdasági növekedést. Emiatt a cég ázsiai piacai nem teljesítettek olyan jól, mint azt várható volt, ez pedig a teljes iparágra hatott, megszorongatva a bevételi mutatókat.

Különösen a földgázpiaci áresés fáj a Shellnek, a cég ugyanis már az olajárak drasztikus esése előtt elkezdett a földgázkitermelés felé orientálódni – tulajdonképpen ezért vették meg a BG Groupot még 2015-ben.

Ráadásul a Shellé az egyik legnagyobb gázexport projekt: idén kezdtek Ausztráliából földgázt szállítani, igen, pont Ázsiába.

Mivel viszont a gáz ára a régióban most akkorát esett, amilyen alacsonyan az utóbbi tíz évben sosem állt, a Shell gyakorlatilag elégeti a pénzét. A tavalyihoz képest 40 százalékkal alacsonyabb gázár ráadásul az elemzők szerint még tovább csökkenhet az év folyamán.

Az RBC Capital Markets energetikai szektorkutatója, But Biraj Borkhataria azt mondta: „elég gyenge lapok várhatók”, a gázipari szereplők pedig jobban teszik, ha ennek megfelelően írják át az éves terveiket.

A magyar Forbes májusi címlaposa Kapitány István, a Shell globális alelnöke volt, aki a lapunknak adott interjújában is kiemelte az ázsiai, azon beül a kínai piac fontosságát. Azt is elmondta, hogy mióta elfoglalta a pozícióját, egyetlen piacától sem vált meg a Shell.

És hogy mit mondott Kapitány István a kudarcról?

„Van, aminek már többször nekifutottam, és nem ment át, de ez része a játéknak, ettől még nem kell összeomolni, mint a kártyavár.”

5 erős mondat Kapitány Istvántól, akinél nincs ma magasabb pozícióban lévő magyar menedzser a világon

Hogyan legyél egy óriásmulti globális alelnöke? – Karriertippek Kapitány Istványtól

Kép: Tim Mossholder // Unsplash