Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ekkora lakásban élnek a magyarok, de mekkorára vágynak?

A budapestiek átlagosan 59, a falvakban lakók 101 négyzetméteres ingatlanban élnek – derült ki a K&H felméréséből.

A 30-59 év közötti korosztályra fókuszáló felmérés eredménye szerint átlagosan 89 négyzetmétert tartanának ideálisnak a válaszadók, ez viszont 6 négyzetméterrel nagyobb a korosztályos országos átlag 83 négyzetméterénél.

Azok, akik az elkövetkezendő öt évben lakást szeretnének vásárolni, átlagosan 76 négyzetméteres ingatlannal lennének elégedettek.

Az eredmény persze aszerint rétegezhető, hogy ki hány fővel szeretne együtt lakni. Az egyedülálló válaszadók átlagosan 55 négyzetméteren élnek, ennél csak eggyel vágynak nagyobbra, a két fős háztartásoknál ez az arány 73 négyzetméter, és ezt ideálisnak is tartják.

A három fős háztartások átlaga 85 négyzetméter, de 92-re vágynak, míg négy fő esetén ezek a számok 93-ra és 104-re, öt fő esetében pedig 112-re és 125-re nőnek.

Az egyszemélyes háztartások az 50-es korosztályban a leggyakoribbak, főleg Budapesten és a megyeszékhelyeken sokan élnek egyedül. Két fő esetében 76 százalék a párkapcsolatban élők aránya, 58 százalékban már gyermek is van a családban.

A megkérdezettek 13 százaléka a szüleivel, 4 százalékuk pedig más rokonnal él egy fedél alatt.

Kép: Cristofer Jeschke // Unsplash

Oszd meg!