Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tovább drágultak az albérletek, mutatjuk, mennyivel

Budapesten átlagosan 10, a megyeszélhelyeken 11 százalékkal emelkedtek az albérletárak tavaly január óta, írja az Ingatlan.com elemzése.

Mindez egy hosszabb folyamat része, hisz 2007 és 2019 harmadik negyedéve között 60 százalékosnál is nagyobbat nőtt a magyarországi albérletek átlagára. Az Eurostat statisztikái szerint ezzel Magyarország dobogós a drágulás tekintetében az EU-ban, igaz, „csak” bronzéremre futja: Csehországban 80, Litvániában több mint 100 százalékos áremelkedést mértek.

Forrás: Ingatlan.com

Hogy ez forintban mit jelent?

„A kiadó lakások átlagos bérleti díja Budapesten idén januárban 165 ezer forint volt, ami 10százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyeken pedig 11százalékkal 100 ezer forintra nőtt a havi díj” – írja a közlemény.

Balogh László vezető gazdasági szakértő szerint az emelkedés annak köszönhető, hogy „Magyarországon jelentősen növekedett a bérszínvonal”, ergo a tulajdonosok többet kérhetnek a bérlőktől, mint korábban – és hát kérnek is. Balogh szerint a magas ingatlanárak is hatnak az árakra: a nagyvárosokban költözők eleinte inkább bérelnek, semmint vásároljanak, ezzel tovább duzzasztva az amúgy is hatalmas piacot.

A portál közleményében ugyanakkor kiemelik: vannak olyan budapesti kerületek, ahol egyszerűen megállt az áremelkedés.

Forrás: Ingatlan.com

A 6. kerületben idén januárban 199 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ez éves szinten mindössze 2 százalékos emelkedésnek felel meg. Az 5. kerületben stagnáltak az árak, 230 ezres havi díjjal számolhatunk.

Debrecenben szintén 2 százalékkal nőtt az átlagos bérleti díj, 100 ezer forintra. Kecskeméten és Szombathelyen is ugyanennyiért lehet lakást bérelni, tavaly január óta ezekben a városokban nem változtak az árak. Igaz ez Pécsre is: itt mindössze 90 ezret kell fizetni havonta.

Kép: Kipras Štreimikis // Unsplash

 

A jómód minden egyéb külsőségeivel is nyugodhatik ingadozó alapokon.