Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brutális, 307 milliárdos profitot ért el a magyar multi

Az évtized legnagyobb profitját tudta felmutatni a Mol. Lendületesen építkeznek tovább, 2018-ban már a 2,2 milliárdos EBITDA a cél. 

A Mol-csoport nettó eredménye elérte a 307 milliárd forintot (1,11 milliárd dollár) tavaly, ami 18 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ezzel az évtized legmagasabb profitját sikerült elérni 2017-ben – tette közzé az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A csoport 672,7 milliárd forint EBITDA-t ért el tavaly, 14 százalékkal többet az előző évinél, meghaladva a 2017-es éves célkitűzést. A tájékoztató idézi Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót, aki kifejtette: 2017-et újra erős pénzügyi eredményekkel zárta a vállalatcsoport. Értékelése szerint a 2018-as évet erőteljes lendülettel kezdték, de még jelentős befektetési döntések előtt állnak.

Céljuk, hogy idén mintegy 2,2 milliárd dolláros EBITDA-t érjenek el, amellyel fedezhetik az átalakítási projektek finanszírozását, miközben növelik a részvényeseiknek fizetendő osztalékot

– közölte.

A vállalatcsoport stratégiai átalakulásáról szólva elmondta, a vegyipari (poliol) projektben jelentős előrehaladást értek el, és új, innovatív, mobilitási szolgáltatást is indítottak (ez a Mol új autómegosztó rendszere, a Limo).

Nemcsak Hernádi lehet elégedett, hanem a csoport másik fontos embere, a Mol alelnöke, Csányi Sándor is (ő a Forbes legfrissebb kimutatása szerint a leggazdagabb magyar).

Az IFRS szabvány alapján készült éves jelentés szerint az éves nettó árbevétel 4130,3 milliárd forint tavaly, az előző évi 3553 milliárd forint után. A szabad cash flow termelés 21 százalékkal nőtt tavaly, és szintén lényegesen meghaladta az éves célkitűzést.

A kutatás és termelés (upstream) üzletág főként a magasabb Brent és gázárak miatt 234,8 milliárd forint (854 millió dollár) speciális tételek nélküli EBITDA-t ért el, ami 26 százalékkal magasabb, mint 2016-ban. A tájékoztatás szerint a Mol-csoport upstream cash flow termelése csaknem kétszer annyi lett, mint korábban, az üzletág a vállalatcsoport egyik fő készpénz termelőjévé vált 2017-ben.

A feldolgozás és kereskedelem (downstream) üzletág újrabeszerzési árakkal becsült “tiszta” EBITDA-ja 324,3 milliárd forint (1,17 milliárd dollár) volt tavaly, ez a szegmens adta a csoportszintű EBITDA csaknem felét. Az üzletág a korábbi magas szintről további 2 százalékkal növelte hozzájárulását a csoportszintű eredményekhez, a hatékonyságot növelő belső programok és a továbbra is kedvező külső környezet miatt – közölték.

A korábbi kiskereskedelmi részlegből kialakított fogyasztói szolgáltatások üzletág 97,3 milliárd forintos (358,3 millió dollár) EBITDA-t ért el, ami 17 százalékkal magasabb az előző évi eredménynél, és a jelentés szerint ezzel jó úton halad a 2021-re kitűzött 450 millió dolláros EBITDA eléréséhez.

A borítóképen a Mol új, a budai Kopaszi-gátra tervezett központjának 120 méteres toronyépülete

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”