Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Profitot realizálhattak a leggazdagabb magyar befektetői

Jó évet zárt a pesti tőzsde tavaly, ahol több magyar top milliárdos cége is érdekelt. Mészáros Lőrinc nem panaszkodhat továbbra sem, Csányi Sándor örülhet, Veres Tibor újabb nagy dobásra készül. 

Az év utolsó hónapja kissé lanyhább kereskedést és helyben topogó árakat hozott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójában. Ám az év egészében a BÉT így is sokkal jobban teljesített, mint a legtöbb börze – áll a tőzsde friss elemzésében a tavaly decemberi adatok alapján. Miközben 2018 a feltörekvő piacokon erősebb, a fejlettebb piacokon mérsékeltebb áresést hozott, a pesti parkett pluszban tudott maradni.

Indexértékek relatív változása. Forrás: BÉT

Indexértékek relatív változása. Forrás: BÉT

Erőt mutatott az OTP, esett a Mészáros-féle 4iG

A vezető részvények decemberben is, csakúgy, mint az év nagy részében, sok jó hírrel szolgáltak és stabilak maradtak.  A blue chipek jól tartották magukat az év utolsó hónapjában, de a hónap egészét nézve a tőzsdeindex tendenciáját tekintve helyben maradt: 40 109 pontról, 39 139pontig apadt.

A Csányi Sándor vezette OTP 101,7 milliárd forintos forgalom enyhén korrigált, ugyanakkor a bank erejét mutatja, hogy

immár kedvezőbb értékeléseken forog, mint regionális versenytársai, a cseh, vagy a lengyel bankok.

Az OTP árfolyama 2018-ban. Forrás: BÉT

Az OTP árfolyama és forgalma 2018-ban. Forrás: BÉT

A Mol 34,4 milliárd forintos forgalom mellett 2,7%-kal visszaesett, de a társaság fundamentálisan remekel. Talán egyedül a Richter Gedeonnak volt nehezebb éve, decemberben a Richter 3,5%-ot esett. A Magyar Telekom is korrigált egy kicsit, de ez érthetőbb a korábbi nagy emelkedés után.

A kisebb forgalmú papírok között két hónapon át a 4iG informatikai részvény vezette az áremelkedést, most a befektetők profitot realizálhattak, mert a részvény kiugró forgalom mellett 24,8 százalékot veszített az értékéből. A kisbefektetők nem először ültek fel a Mészáros-vonatra, a 4iG volt az egykori felcsuti polgármester legutóbbi tőzsdei sztorija, tavaly nyáron szállt be a cégbe.

A 4iG árfolyam azután lódult meg, hogy az immár leggazdagabb magyarnak számító Mészáros Lőrinc beszállt a cégbe.

A 4iG árfolyama ugyan esett decemberben, de így is többszörösét éri annak, mielőtt Mészáros beszállt volna az IT-cégbe.

A 4iG árfolyama és forgalma 2018-ban. Forrás: BÉT

A 4iG árfolyama és forgalma 2018-ban. Forrás: BÉT

Még így is Mészáros kezében összpontosul a legnagyobb tőzsdei vagyon a hazai milliárdosok közül (Konzum, Opus, Appeninn Holding, CIG, 4iG).Egyelőre tehát nem lehet oka panaszra.

Ezúttal a kisbefektetők inkább a Plotinusra ugrottak rá, hiszen a cég 48,4 százalékot drágult ebben a hónapban.

Lassan új cégnevet szokhatunk meg a tőzsdén, az Altera már bejelentette, hogy felveszi az AutoWallis cégnevet. Utóbbi a frissen kiadott Forbes-lista szerint az ötödik leggazdagabb magyar, Veres Tibor legújabb tőzsdei projektje.

Megvan a döntés: így hívják a magyar topmilliárdos új tőzsdei cégét

Pusztán decemberben a BUX 40 109 pontról, 39 139 pontig korrigált, így a záró indexérték kis mértékben alulmúlta a 2017-et záró 39 377 pontos érték. Az azonnali részvényszekcióban az összesített forgalom így is nőtt, még ha a változás nem is volt számottevő: tavaly decemberben 196,7 milliárd forint volt az összesített forgalom, ami napi 11,6 milliárd forintos átlagos forgalomnak felel meg. A napi aktivitás így bőven meghaladta a bázist, de a kiugró novemberi adatoktól elmaradt.

Globális növekedési kockázatok

A nemzetközi tőkepiacokon a decemberi évzárás olyan volt, mint az év egésze. Összességében estek a részvénypiacok, és a globális növekedési kockázatokat jól mutatta, hogy a világ két legfontosabb áruja közül az olaj kifejezetten sokat gyengült, míg az arany már drágult. Ez általában a visszaesés és nem az impozáns növekedés előhírnöke.

A befektetők a legnagyobb figyelmet most is éppen azoknak a folyamatoknak szentelték, mint az év első 11 havában: enyhülhet-e a brexittel kapcsolatos bizonytalanság, hogyan változik a FED hangulata és miképpen érdemes értékelni, az egész tőkepiac számára irányt mutató amerikai technológiai papírokat.
Ebben a hónapban a brexittel és a technológiai papírokkal inkább csak a baj volt, egyedül, az amúgy ismét kamatot emelő FED kommunikációjában bukkantak fel tőkepiaci szempontból pozitívabb jelek. Egyre általánosabb nézet, hogy az amerikai jegybanki szerepet betöltő intézmény 2019-ben nem feltétlenül fogja tudni ilyen ütemben emelni a kamatokat – írja a BÉT elemzése.

Oszd meg!