Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mészáros Lőrinc egyik új szerzeménye volt a sztár a pesti tőzsdén

Elég brutális forgalmat bonyolított egy kis cég a pesti tőzsdén, pedig még a Microsoft botrányában is érintett. A parketten nagyot ment az OTP és a Magyar Telekom is. 

Intenzív áremelkedés és magas forgalom jellemezte a novemberi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényszekciójában. A nemzetközi piacok ennél érdemben gyengébbek voltak, a BÉT felülteljesítő piac volt – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott havi összegzésében a BÉT. A parkett legfontosabb indexe, a BUX végül 37 155 pontról, 40 109 pontig emelkedett. A novemberi 348,4 milliárd forintos összesített és a 17,4 milliárd forintos átlagos napi forgalom jelentős mértékben túlszárnyalta a megelőző hónap forgalmi adatait és kismértékben a bázist is felülmúlta. A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood & Company ezúttal megelőzte a Concorde Értékpapírt és az Erstét.

Novemberben stagnáltak, vagy legfeljebb kismértékben emelkedtek a világ vezető tőkepiacai. A negatív hullámoknál folytatódott az októberben is tapasztalható jelenség, vagyis elsősorban az amerikai technológiai óriások (Apple, Amazon) befektetői bizonytalanodtak el.

Ez mindenképpen trendforduló, hiszen az év nagy részében a világ legértékesebb cégei pumpálták a tőzsdék optimizmusát.

Szintén kockázatot jelentett az olasz makrogazdaság helyzete, a Brexit, illetve sok geopolitikai konfliktus. A hónap második felében már úgy tűnt, hogy az olasz, vagy a brit kérdésben körvonalazódik valamilyen megoldás, a piac megnyugodott. Végül a pesszimizmus kifejezetten derűlátásba fordult, mert a piac érezhetően abban kezdett el bízni, hogy Jeremie Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnöke kicsit enyhíthet a szigorú kamatemelési politikáján. Ennek a piacok mindig örülnek, mert amíg a kamatok alacsonyabbak, addig nagyobb a kockázatvállalási hajlandóság is.

Magyarországon a november tőzsdei szempontból „ideálisra” sikerült – fogalmaz a BÉT közleménye. Voltak izgalmas egyedi hírek, vagy értesülések, alapvetően támogató volt a nemzetközi hangulat, és a sok mozgás, a magas volatilitás is izgalmasabbá tette a magyar részvényeket. Novemberben így a Budapesti Értéktőzsde indexe 37 155 pontról újra 40 ezer pont fölé, 40 109 pontig emelkedett.

Újabb öt cég csatlakozott az ELITE vállalatfejlesztési programhoz és hét új tőzsdén kereskedett befektetési alappal, valamint további hat európai részvénnyel is gazdagodott a BÉT termékköre novemberben.

A vezető részvények közül kiemelkedően teljesített a Magyar Telekom, mely 15,1 százalékot emelkedett. Az OTP is két számjegyű mértékben tudott növekedni. A 11,1 százalékot dráguló banktól nagyon erős évet vár a piac, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató már több fórumon is előrevetítette az egymilliárd eurós éves nyereség lehetőségét.

Csányi: Készpénz- és papírmentesség várhat az OTP-re

Folyamatosan jó számokat publikál az idén a Mol is, amely ebben a hónapban 5,3 százalékkal lépett feljebb, de a blue chipek közül a Richter Gedeon emelkedése is 5,5 százalékos volt.

Újra Mészáros miatt lett valaki sztár 

A kisebb forgalmú papírok közül ezúttal is a 4iG informatikai cég mozgatta meg a legjobban a befektetők fantáziáját, a részvény immár 2100 forinton jár, 78 százalékot emelkedve novemberben.

A BÉT közleménye nem tér ki rá, de a népszerűség hátterében Mészáros Lőrinc áll. Az Opus Global és Konzum nevű befektetési holdingjaival a tőzsdén szintén szereplő felcsúti milliárdos még nyáron vásárolt be a Microsoft botrányában is érintett informatikai cégcsoportba. A Microsoftot kormányzati beszerzések miatt vizsgálja az amerikai tőzsdefelügyelet, a gyanú szerint magyar partnercégek, köztük a 4ig-leány Humansoft, túlárazta szerződéseit és valótlan teljesítéseket is közölhetett az amerikai központtal. A felek egyelőre nem nyilatkoznak, a vizsgálat tart, annyi biztos, hogy az ügy egyik érintettje, Sagyibó Viktor a nyáron igen rövid ideig töltött be vezető tisztséget a 4ig-ben, aztán magánéleti okokra hivatkozva hirtelen távozott a botrány kirobbanása után (a sztorit először az amerikai The Wall Street Journal írta meg).

A botrány meg sem látszódik a 4ig részvényeinek árfolyamán – hiszen az informatikai cégnek lett egy új befektetője, aki rendre képes megmozgatni a befektetők fantáziáját.

Mészárosék június után több lépcsőben szereztek egyre nagyobb befolyást a cégben, melyben októberben már 44,6 százalékot birtokoltak, aztán befolyásuk tovább nőtt. A jelenlegi állás szerint az Opus Globalnak és a Konzum PE tőkealapnak összesen 40,5 százaléknyi részvénycsomagja van, míg a szintén a Konzumhoz tartozó másik tőkealap, a Repro I. 13,79 százalékos részt birtokol az informatikai holdingcégben.

A vevők érdeklődését jól mutatja, hogy a forgalom 15 milliárd forint feletti volt, ami csak a legnagyobb részvényekre jellemző mérték.

Szépen hasított az Altera is, a cég 19,3 százalékot drágult. A társaságba most apportálják a Veres Tibor topmilliárdos érdekeltsége tartozó Wallis autós cégeit, nagy sztori van készülőben.

Autós céget visz a tőzsdére a magyar milliárdos, a részvényesek bíznak benne

Meglódult a Takarék Jelzálogbank részvénye is novemberben, ám miután megtörtént a takarékszövetkezeti szektor integrációját bemutató bejelentés, a részvény korrigált.

A kibocsátók forgalmi listáján az OTP verhetetlen, az e havi 200,8 milliárd forintos kereskedési érték nagyjából duplája a „szokásosnak”. Ez már csak azért is szembetűnő, mert például a második legnagyobb forgalmú papír, a Mol a maga 53,5 milliárd forintos forgalmával, vagy a harmadik Richter Gedeon, 42,5 milliárd forintos forgalommal nagyjából a megelőző havi szintet hozta.

A novemberi 348,4 milliárd forintos összforgalom kiemelkedő volt, jelentősen meghaladta a megelőző hónap 234,6 milliárd forintos értékét, de az egy évvel korábbi, 297,8 milliárd forintos, szintén kiugró értéket is túlszárnyalta.

A 17,4 milliárd forintos napi átlagos forgalom másfélszerese volt a megelőző hónap 11,2 milliárd forintos egy napra jutó kereskedési értékének, és bőven nagyobb volt, mint a bázis 14,2 milliárd forintos értéke.

A befektetési szolgáltatók versenyét is felborította a kiugró novemberi aktivitás. A Wood & Company ezúttal az élre tudott ugrani, duplikált forgalma 177,3 milliárd forint volt. A Concorde Értékpapír, 170,8 milliárd forintos forgalmával ezúttal második lett, míg az Erste 92,6 milliárd forintos kereskedési értékkel a harmadik helyen végzett.

Borítókép: Clem Onojeghuo / Unsplash

 

 

Oszd meg!