Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így lehet a szinte semmiből 50 milliárd forintot csinálni

Immár az általa kezelt tőkealap mellett a felpumpált árú Konzum és Opus-részvényeket ügyesen felhasználva hízik a Lőrinc-birodalom, keddtől biztosítója is van a Konzumnak.

Kedden újra nagyot alakítottak a tőzsdén a Mészáros Lőrinchez köthető cégek, ezúttal nem is az árfolyam-változásuk volt kirívó, hanem sorra hozták ki a különféle bejelentéseket, amelyektől elalélhattak a befektetők.

A tőkeemelési, akvizíciós, illetve csoporton belüli konszolidációs terveket mind szépen bejelentették a tőzsdei szabályoknak megfelelően, lehet őket böngészni a BÉT-honlap megfelelő rovatában. Nagyon tömören összefoglalva: a Konzum 25 százalékos tulajdonrészt szerez az egyetlen nagyobb független, tőzsdén forgó biztosítóban, a CIG Pannóniában, de a CIG is több mint 6 százalékhoz jut a Konzumban. Mindkét cég tőkét emel, kölcsönösen lejegyzik egymás papírjait.

Aztán: komoly tőkeemelést hajt végre a Konzum,

közben Leisztinger Tamás cégeihez köthető szállodákkal is bővül a csoport.

Az egészet rendkívül ügyesen csinálják, eleve a nem megismerhető tulajdonosi hátterű Konzum PE Magántőkealap apportjával emelnek tőkét a Konzum Nyrt.-ben, amiért az Nyrt. természetesen újonnan kibocsátott részvényeket ad. Leisztingernek készpénzben, illetve Konzum és Opus-részvényekkel fizet a tőkealap, amely vételtár-követelésével megint csak tőkét emel az Nyrt.-ben.

A Mészáros üzleti köreitől nem túl távol álló Duna Aszfalt is vesz közben Konzum-részvényeket a tőkealaptól, de a lényeg mégis az, hogy egy ilyen apportos-tőkeemelős-részvénnyel fizetős játék akkor működik, ha a részvényt magasra árazza a piac. Egy ilyen jellegű tranzakció-sorozatnál általában felmerül, hogy a hígulás van, csökkenhetett az egy részvényre jutó érték. Itt viszont ez nem játszik, a spekulánsok hisznek abban, hogy Mészárosék olcsón vásárolnak, de minimum abban, hogy ez az érdekkör

már nem csupán az erős állami hátszél, de tőzsdei lufifújás pszichológiájának profi meglovaglásával is tovább növeli majd a továbbiakban is részvényesi értéket.

Az, hogy közben a közkézhányad csökken, az egyre több részvény egyre nagyobb hányada kerül baráti kezekbe, nem számít.

Azt is lehet persze mondani, hogy minden jó menedzsment kihasználja a lehetőséget, ha a piac irreálisan magasra árazza a részvényét, ilyenkor valóban célszerű azzal fizetni. Az biztos, hogy a háttérből igen profi csapat irányítja a Mészáros-birodalmat és a Konzum saját tőkéje 50 milliárd forint körülire nő. Amúgy pár év alatt, szinte a semmiből.

A kisbefektetőknek eddig sem volt nagyon más dolguk, mint menni a tömeggel, felülni a Mészáros-vonatra és meggazdagodni. A kezdetekkel kapcsolatban továbbra is fel lehet emlegetni jogosan a lejtős pályát, az üzleti etikát, a brutális politikai hátszelet, de ettől még rövid távon az látszik, hogy ügyesen építik ezt a sztorit, amiben ráadásul nem csak a csókosok kaszálnak, hanem bárki részt vehet benne. Persze a birodalomépítőknek szükségük van a spekulánsokra, akik eddig el is nyerték a jutalmukat.

A CIG Pannónia, amely keddtől szintén büszkén viselheti a Lőrinc-részvény címkét, azonnal limittel emelkedett kedden és nyilván további komoly drágulással nyit szerdán. De a Konzum is több mint 10 százalékos drágulást hozott össze, miután minden fontos hír megérkezett és egyetlen órára elindulhatott a kereskedése délután négykor.

Oszd meg!