Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Varga Mihály pénzügyminiszter / Mónus Márton, MTI

Benyújtották a 2022-es adócsomagot, akadnak kivételezettek

Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a parlamentnek a jövőre várható új adótervekről szóló törvénytervezetet kedden késő este. Az adócsomagban jócskán vannak olyan elemek, amelyek egyes csoportokat célzottan előnyösebb helyzetbe hoznak: például a kriptodevizákban kereskedő befektetőket, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat és az azokat támogatókat, valamint a kockázati tőkealap-kezelőket.

A költségvetés tervezetéből, valamint a korábbi kormánydöntések (és parlamenti szavazások) alapján már tudtuk, hogy jövőre lesz otthonteremtéssel kapcsolatos áfa- és illetékmentessség, ami 170 milliárd forintos bevételkiengedéssel jár, emellett jön a 25 év alattiak szja-mentessége, ami 140 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, a munkáltatói adóterhek pedig két százalékponttal csökkennek.

Ötpontos adókönnyítés jön, csökken a munkabérek adóterhe is

A Portfolio.hu összeszedte a legfontosabb várható változásokat a kedd este benyújtott törvénytervezetből:

  • Fél százalékponttal 15,5 százalékról 15 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke.
  • Egyszerűsödnek az egyéni vállalkozók átalányadózásának szabályai.
  • Új adózási szabályok lesznek a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem adókötelezettségére: jelenleg 30,5 százalék az adóterhük, ami 15-re csökkenhet. (Erről itt írtunk bővebben.)
  • Egyszerűsítik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének érvényesítésével kapcsolatos nyilatkozattételi kötelezettséget.
  • Csökkenti az adóalapot (legfeljebb az adózási előtti eredmény összegéig) a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 20 százaléka – alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százaléka.
  • Ezek az alapítványok mentesülnek a társasági adó alól az adóalapja olyan része után, amelyet céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett bevétele.
  • Bevezetik a veszteségelhatárolás intézményét az energiaellátók jövedelemadójába is: ha az érintett cégek adóalapja bármely adóévben negatív, ezzel az összeggel az adózó a következő öt adóévben döntése szerinti megosztásban csökkentheti a pozitív adóalapot.
  • Mentesülnek az idegenforgalmi adó megfizetése alól az egészségügyi szolgálati jogviszony szerint dolgozók, amennyiben közszolgálati kötelezettségüket teljesítik.
  • Megszűnik a kockázati tőkealap-kezelők és a tőzsdék adókötelezettsége a pénzügyi szervezetek különadójában.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter / Mónus Márton, MTI


Oszd meg!