Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Varga Mihály pénzügyminiszter / Mónus Márton, MTI

Ötpontos adókönnyítés jön, csökken a munkabérek adóterhe is

Ötpontos adókönnyítésről szóló törvényjavaslatot jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az adópolitikán keresztül is segítené a kormány a gazdaság újraindítását, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán. A jövő évi évi, 2022-es adókönnyítésekről szóló törvényjavaslat hamarosan az Országgyűlés elé kerül.

Varga öt pontban foglalta össze a javaslatot.

  1. Csökken a munkabérek adóterhe: jövő júliustól a szociális hozzájárulási adó mértéke 15 százalékra csökken, a szakképzési hozzájárulás beépül az adóba. A munkát terhelő adók mértéke így 2 százalékponttal csökken, évente 250 milliárd maradhat a vállalkozásoknál.
  2. Második pontként könnyebb és olcsóbb átalányadózást ígért Varga. Ez az adózási forma a jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenységnél ötvenszereséig választható. Az így adózó egyéni vállalkozónak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, és élhet a családi adókedvezmény lehetőségével is. Ez 70 ezer vállalkozót érint.
  3. A kockázati tőkealap-kezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük jövő évtől.
  4. Az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményből.
  5. Kifehérítik a kriptodevizákat is: jelenleg 30,5 százalék az adóterhük, ami 15-re csökkenhet. Erről itt írtunk bővebben.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter / Mónus Márton, MTI

Oszd meg!