Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bankszünnap az NHB Banknál, az MNB korlátozza a kifizetéseket Matolcsy unokatestvérének bankjánál

Azonnali intézkedéseket alkalmazott az MNB az NHB Bank Zrt. likviditási helyzetének orvoslása érdekében – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az intézkedések célja a likviditási helyzet romlásának megakadályozása és különösen a betétesek érdekeinek védelme.

Az MNB minden hitelintézetnél folyamatosan nyomonköveti a likviditási helyzet – azaz a betéteseknek szükség esetén akár azonnal kifizethető pénzmennyiség – alakulását. Ha bármelyik hitelintézet likviditási helyzete azt megköveteli, a jegybank minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket. Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során megállapításra került, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed, ez az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

Az MNB ezért a mai naptól 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását,

valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Ezen kötelezések végrehajtásának biztosítására az MNB az NHB Bankhoz felügyeleti biztost rendelt ki. Az MNB egyidejűleg felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Az MNB a rendelkezésére álló adatok alapján összesen 67 olyan magánszemély és 88 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel. (Frissítve! A MNB első közleményében 28 magánszemélyről, 83 vállalati betétesről, illetve 8 magánszemélyről és 39 vállalati ügyfélről tájékoztatott.) A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség.

Az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket. Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el.

A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését. Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki,

likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti.

Hatalmas tőzsdei sztori következik, Matolcsy unokatestvére jól bevásárolt

Az NHB Bank tulajdonosa az a Szemerey Tamás – Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére –, aki idén nyáron szerzett tulajdonrészt az ötödik legnagyobb magyar pénzintézetben, az MKB Bankban.

Oszd meg!