Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hatalmas tőzsdei sztori következik, Matolcsy unokatestvére jól bevásárolt

Szemerey Tamás 10,76 százalékos pakettet vett az ötödik legnagyobb magyar bankból a vezérigazgatótól, és másik 3,1 százalékot egy kistulajdonostól. Mészáros Lőrinc bankja jövő év elején mehet tőzsdére. 

Eladta az MKB Bankban meglévő tulajdonrészét Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. vezérigazgatója. Az új tulajdonos Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, a milliárdos Szemerey Tamás. Az ügylet érdekessége, hogy Balogot Matolcsy bizalmi emberének tartják, korábban a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM), majd az MNB-ben dolgoztak együtt, az MKB vezetése előtt Balog volt a jegybank alelnöke.

A vezérigazgató az MTI-vel azt közölte pénteken, hogy a tulajdonában lévő Promid Invest Zrt. a Bankonzult Finance Zrt-ben meglévő 32,7 százalékos tulajdonrészét – amely az MKB Zrt-ben közvetetten 10,76 százalékos tulajdonrészt jelentett – értékesítette a Szemerey Tamás tulajdonában álló BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Kft. részére. Szemerey tehát eddig is tulajdonos volt, most jócskán növelte tulajdonrészét a bankban.

A vételár üzleti titok. Az MKB az ötödik legnagyobb magyar bank, a tervek szerint hamarosan tőzsdére viszik, Balog korábban azt mondta, 2019 elején üthetik nyélbe a kibocsátást, a részvénypakett 20-30 százaléka kerülhet be a kereskedésbe. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tulajdonosa amúgy az MNB.

Mind az MKB Bank Zrt-ben történt korábbi tulajdonszerzése, mind a tulajdonrész mostani értékesítése egy tervezett folyamat két összefüggő eleme volt – írta Balog.

Az MKB honlapján közzétett adatok szerint: 45 százalékos tulajdoni hányaddal legnagyobb részvényes a Metis Magántőkealap (ez Mészáros Lőrinc érdekeltsége), 32,9 százalékkal a Blue Robin Investments S.C.A. és 15 százalékkal az MKB Bank Munkavállalói Részvénytulajdonosi Program Szervezet követi, 4 százalékkal a RKOFIN Befektetési és Vagyonkezelő Kft. (ez is Mészároshoz köthető társaság), és 3,1 százalékkal a Pantherinae Pénzügyi Zrt. részesedik.

A Bankonzult Kft. az MTI-vel azt közölte, hogy a Bankonzult Finance Zrt. az MKB Bankban történő aktív szerepvállalásának növelése érdekében megállapodott a Pantherinae Pénzügyi Zrt. 3,1 százalékos tulajdont képvislő MKB-részvényeinek megvásárlásáról. A Pantherinae Pénzügyi Zrt. tavaly év végén a Pannónia Nyugdíjpénztár korábbi részvénycsomagjának eladása során szerzett kisebbségi részesedést az MKB Bankban.

Az ügyletek vételára üzleti titok, a zárásra a hatósági engedélyek birtokában kerül sor.

 

Oszd meg!