rövid hír

Az alapvető élelmiszerek több mint fele olcsóbb Németországban, mint itthon

Forbes
2021. november 29. 2 perc olvasás

A G7.hu fogyasztói felméréssel vizsgálta az árakat. Számos termék olcsóbb Nyugaton, de ami arrafelé drágább, az el is viszi a bevásárlás összköltségét.

A G7.hu az szeptember óta több európai országban is megvizsgálta, hogy az Aldi és a Lidl üzleteiben mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek a hazai árszinthez képest. A francia, a román, a brit, az osztrák és a svájci után most a német összehasonlítással jelentkezett a lap és az volt a megállapítás, hogy a 33 darabos terméklistából 17 olcsóbb volt Németországban, mint itthon.

A terméklista tényleg alapvető élelmiszerekből áll, amelyeket mindannyiunk gyakran szerez be a boltokban.

A számokból jól látszik, hogy az Aldi és a Lidl árai között nemcsak Magyarországon (és Ausztriában), de Németországban is alig-alig van bármi különbség.

Több esetben pont ugyanannyiba kerül egy termék.

Itt a G7.hu által összeállított lista a termékkossáról.

Sőt, a magyar összevetésből az derül ki, hogy a hús és a tej jóval drágább Németországban, de ezen kívül más trend nem látszik, még azt sem lehet mondani, hogy a tejtermékek általánosságban drágábbak lennének, hiszen vajból, sajtból és túróból is van olcsóbb, mint a legolcsóbb magyarországi.

A vegetáriánusok tehát olcsóbban vásárolnak kint, mint nálunk, a burgonya, a répa, az alma, a paradicsom, az uborka, a hagyma, de még a zabital is olcsóbb Németországban.

A vegetáriánusok tehát olcsóbban vásárolnak kint, mint nálunk.

Ami viszont Németországban drágább, az rendesen el is viszi a bevásárlás összköltségét.

A vizsgálat azt állapította meg, hogy a német Aldi 32, a német Lidl pedig 35 százalékkal drágább, mint a magyar.

A hazai számokban az is szerepet játszhat, hogy az élelmiszerek és a szolgáltatások a vártnál jobban drágulnak, illetve közvetve több terméknél megjelenhetett az árakban az európai energiahiány okozta energiaáremelkedés is.