Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Amerikának annyi, Európa lesz a nyerő

Nem csak a földszinten volt kitűnő a program a múlt heti nagy Forbes-eseményen, Legyél jobb a pénzügyeidben cím alatt érdekes előadások és beszélgetések keretében kapták a fontos és hasznos információkat a résztvevők befektetési témákban is. Miniösszefoglaló arról, hogy milyen témák kerültek elő, és hogy mivel lehet sok pénzt keresni a közeljövőben az Equilor szakértői szerint.

A Forbes Legyél jobb! napján a pénzügyi szekció a Budapest Music Center harmadik emeletén működött, az Equilor Befektetési Zrt. szakértői – hat órán keresztül – itt vizsgálták meg alaposan nem csak a jelenlegi piaci helyzetet és a jövőbeli kilátásokat, hanem a befektető szívét-lelkét is. Az egyes szakértők különböző témákkal készültek, de meglepően sokan, szinte mindenki kitért a befektetői pszichológiára.

Pillár Zsolt, az Equilor alapkezelőjének vezetője fogalmazott úgy, hogy

„a kockázat gyakran bennünk rejlik, nem is a piacokban”,

de külön két személyes vita is volt Kiss Mónika vezető elemző és Szántó András lakossági üzletágvezető részvételével a témában.

szanto_acsSzántó András (Equilor) és Ács Gábor (Forbes) a Legyél jobb nap pénzügyi szekciójában
(Fotó: Egyed Péter)

A klasszikus bukásgenerátorok

Ők, majd később Nagy Bertalan private banking igazgató is részletesen kielemezték a klasszik hibákat a túlzott magabiztosságtól a kapzsiságon át a „veszteséggel nem adom el” bukásgenerátor mantráig, de a fő mondás az volt, hogy önuralommal és elszántsággal mindenki képes fejlődni, a rossz döntések arányának csökkenése pedig értelemszerűen növeli a befektetések eredményét.

Nagyon fontos a hibák kielemzése és a tanulságok leszűrése, de a türelem is: amikor semmit nem mutat a piac, jobb békén hagyni, a minden áron kereskedés általában biztos út a bukáshoz. És nem árt megkeresni azt a terméket, amire a legjobban ráérzünk, amivel a legjobb kereskedési eredményt tudjuk elérni. Amivel meg nem megy, azt jobb, ha hagyjuk.

8258543683490a4b4366c84e7e574a1aKis Mónika, vezető elemző és Ács Gábor

Érdekes volt belelátni a befektetési szakmát űzők mindennapjaiba. Nem csak abba, hogy miként telik a bróker egy napja, de abba is, hogy milyen stratégiák mentén kezelik a pénzünket a profi alapkezelők (indexkövető, long only global macro, long-short, eseményvezérelt, illetve ezek kombinációjaként a multi), s hogy ezek hogyan muzsikálnak eltérő piaci trendek mellett.

Többször is érződött, hogy nem könnyű egy befektető számára a döntés a saját önállóságáról: maga forgassa a pénzét, befektetési jegyet vásárolva bízza alapkezelőre, vagy akár egy vagyonkezelőnek adjon szabad kezet. Utóbbinál hangzott el egy olyan opciós konstrukció működése, amit nem csak a kezdő, de még egy tapasztaltabb befektető se biztos, hogy megért, viszont a profik nagyüzemben tudják használni például arra, hogy nyereséget hozzanak ki a sávban mozgó forintból is, amely manapság a világ legunalmasabb devizájának számít.

Hogyan válj sikeres spekulánssá?

Az is jó kérdés, hogy kinek van szüksége a befektetésekhez a brókere tanácsára, és ki az, aki már magától dönteni tud. Ezzel összefüggésben áll az is, hogy kinek ajánlható az online kereskedés: csak az utóbbiaknak. Azt gondolhatnánk, hogy alaspesetben mindenki brókerrel kezd, aztán önállósodik, de mint kiderült, a sikeres online kereskedők tekintélyes hányada nem járta végig a hagyományos utat, ők azt bizonyítják, hogy egyetlen brókerrel, vagy tanácsadóval váltott szó nélkül, online felületen kezdve is lehet valakiből sikeres spekuláns.

d93d537d8d96189368cd78cd99c48486Buró Szilárd magyaráz (Fotó: Elek Péter)

Ami pedig a piaci helyzetet illeti: a lényeg, hogy a nulla kamat világában valószínűleg továbbra is el lehet érni tisztességes hozamot részvényekkel. Idén talán a piacok lassan visszatérnek a normális kerékvágásba, amikor a politikai események és az azokkal kapcsolatos várakozások helyett újra a gazdasági adatok mozgatják majd az árfolyamokat.

A Brexit-szavazás és Trump győzelme – hiába jeleztek a prognózisok kiélezett küzdelmet, egymáshoz közeli eredményt – akkora arcra esést jelentettek a piacoknak, hogy lassan egy éve jobban rezonálnak a politikai hírekre, mint a gazdaságiakra. (Amiben szerencsére az is benne van, hogy a gazdaságiak elég unalmasak, szép lassú növekedés van a világban, nincs benne sok látnivaló.) A francia elnökválasztás viszont már csak mérsékelten mozgatta a piacot, és idén már nem várható olyan nagy politikai ügy, ami elhúzhatná a piacok érdeklődését. Persze ez csak addig igaz, amíg valami váratlan nem történik.

Amerika előre szaladt, ma Európa a vonzóbb

Az biztos, hogy az árak is csúcson vannak, ezért nem könnyű manapság eldönteni, hogy mekkora kockázat vállalása lehet ideális. Alapkérdés: lassan tíz éve volt az utolsó válság, közeledik-e a következő? A szakértők szerint semmi jele, e felől még nyugodtak lehetünk. Az árakban nincs túlburjánzás, az pedig, hogy Amerika kicsit előreszaladt (az S&P előre tekintő P/E-je 2004 óta most a legmagasabb), szépen rávilágít arra, hogy Európa ma a vonzóbb. Egy ciklussal le van maradva, épp csak kezdődik és biztossá válik a növekedés, szemben Amerikával, ahol már az érett szakaszban jár a fellendülés, amit az árfolyamok le is reagáltak.

Európa felülteljesítésében a bankpapírok járhatnak az élen, s az Equilor várakozásai szerint a második fél évben újraindulhat a dollár erősödése is, jelszó: irány a paritás. A forint pedig még valószínűleg szüttyög egy sort a sávjában, de jövőre inkább a gyenge irányba mozdulhat majd el.

Oszd meg!