Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Szegedi Tudományegyetem

Busásan megéri majd támogatniuk az egyetemi alapítványokat a hazai cégeknek

A társasági adókedvezmény példátlanul magas, az alapítványoknak juttatott összeg 300 százaléka lenne.

A Népszava szúrta ki, hogy ma tárgyal a parlament arról a módosító javaslatról, amely a korábbinál jóval több társasági adókedvezménnyel segítené a frissen létrehozott közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat.

A friss javaslat szerint 300 százalékos társasági nyereségadóalap-kedvezmény járna azoknak a cégeknek, amelyek támogatják a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát.

Voltak előjelei, de a mérték példátlan

Néhány héttel ezelőtt, a kormány 2022-es adócsomagjában már szerepelt, hogy adókedvezménnyel terelnék az egyetemek mögött álló alapítványok felé a Magyarországon adózó vállalkozások nyereségének egy részét, ám akkor arról volt szó, hogy:

  • Csökkenti az adóalapot (legfeljebb az adózási előtti eredmény összegéig) a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány részére adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének 20 százaléka – alapítói vagy csatlakozói vagyonrendelés esetén 40 százaléka.
  • Ezek az alapítványok mentesülnek a társasági adó alól az adóalapja olyan része után, amelyet céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett bevétele.

300%!

Ez változott mostanra oly módon, hogy az alapítványnak adományozott összeg 300 százalékával, de maximum a nyereség összegével lehetne az adót csökkenteni. Vagyis a cégek számára negatív adó nem alakulna ki, de a befizetett összeg többszörösével csökkenthetnék adóalapjukat.

Kínai kézből magyarba: Matolcsy közelébe kerül a Budapesti Metropolitan Egyetem

A kormány nem indokolta, hogy miért lenne szükség erre a magyar adórendszerben példátlan kedvezményre, igaz ezt szóban megtehetik a bizottsági ülésen, írja a Népszava.

Politikusok és milliárdosok az alapítványokban

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb port kavaró közéleti eseménye volt, hogy számos magyar egyetem került állami tulajdonból magán szereplőhöz, speciális jogállású alapítványokhoz, ingyen.

Az így létrehozott alapítványok kuratóriumába számos magyar milliárdos is meghívót kapott, de azokban az aktív politikusok, miniszterek, államtitkárok, kormánypárti erősemberek dominálnak.

Nyitókép: Szegedi Tudományegyetem

Oszd meg!