Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Mike Nguyen // Unsplash

A magyarok többsége egy budai lakás egy négyzetméterét sem tudná megvenni önerőből

Jórészt állami támogatással, és drágább de kiszámítható hitelekkel megsokszorozható az önerő – mondja az OTP Bank szakértője. A bank kutatásából kiderül, hogy sokan vennének önrésszel lakást, a többségnek ugyanakkor 1 milliója sincs félretéve erre a célra. A lakásárak közben csak emelkednek. 

Az OTP Bank először készített reprezentatív kutatást arról, hogy milyen otthont akarnak maguknak a magyarok és hogy mennyire ismerik a finanszírozási lehetőségeket.

A bank által küldött sajtóközlemény szerint a kutatásból kiderült, hogy a lakásvásárlás előtt állók többsége már 11 – 20 millió forint értékű ingatlant szeretne vásárolni, és közel 50 százalékuk úgy érzi, hogy a jelenlegi árak még tovább fognak nőni.

2016 óta nem drágultak így a lakásárak

Arra a kérdésre, hogy miből tervezik előteremteni a vételárat közel 90 százalékuk a saját forrást is megjelölte. Az eredmény némileg ellentmondásos azzal, hogy

a megkérdezettek többsége valamivel kevesebb mint 1 millió forintot említett, mint meglévő megtakarítás.

Ez azt jelenti, hogy a többségnek annyi pénze sincs, hogy egyetlen négyzetmétert vegyen önerőből, mondjuk Budán. Jól mutatja, mekkora különbség van az elszálló árak és az átlag magyar anyagi lehetőségei között.

Kerületek, ahol az új lakás négyzetméterét már csak millió fölött adják

Az OTP szerint ezért is fontos tudni, hogy a különböző támogatások és egyéb finanszírozási lehetőségek kombinálhatóak egymással, így akár megsokszorozható a lakásra fordítható önerő.

„A jelenlegi állami támogatási rendszernek köszönhetően, ha valamennyi támogatási elemet körültekintően belevesszük a lakás finanszírozásába, akkor például egy két gyermekes család használt lakás vásárlás esetén 4 millió forinttal is csökkentheti a teljes finanszírozási összeget. Ez az összeg egy három gyermekes család esetében új lakás vásárlásakor 13 millió forint, de építkezés esetén akár 18 millió forint is lehet” – mondja Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója.

Érdemes időben elkezdeni

Ha nem kívánunk azonnal lakást vásárolni, de pár év múlva szeretnénk belevágni, mindenképp érdemes elkezdeni a lakás-takarékpénztári (LTP) megtakarítást. A ma még mamahotelben élő fiatalok lehet, hogy most még jól érzik magukat, de idővel azért saját otthonra fognak vágyni, ezért ideális megoldás lehet számukra a lakás-takarékpénztár. Pár év múlva ugyanis, amikor elköltöznek a szülői házból, a lakáshitelükhöz önrészként is felhasználhatják a lakástakarékban összegyűlt pénzt. A lakás-takarékpénztári megtakarításról sokan nem tudják, hogy a lakástakarék szerződés megtakarítási idejének letelte után nemcsak az állami támogatással és a kamatokkal növelt befizetett összeg vehető fel, hanem a futamidő végéig fix kamatozású lakáskölcsönt is igénybe lehet venni.

Bizonyos ideig rögzített kamatozású lakáshitelek

A bizonyos ideig rögzített kamatozású hitel elsősorban azoknak lehet jó megoldás, akik biztonságérzetüket szeretnék növelni. Ez a megoldás ugyanis több évig kiszámíthatóvá teszi a törlesztést: a rögzített kamatozású hitelek esetében a bank egy meghatározott ideig nem módosítja az adott ügylet kamatát még akkor sem, ha a piaci kamatok időközben módosulnak így könnyebb megtervezni a családi költségvetést.

A Magyar Nemzeti Bank által minősített, úgynevezett „Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek” a piaci átlaghoz képest alacsonyabb költségű lakáshitelek. Közös jellemzőjük, hogy a kamatok és ez által a törlesztőrészletek konstrukciótól függően akár 5, 10 évre, vagy a teljes futamidő alatt változatlanok maradnak. A törlesztőrészletek kamatperióduson belül minden hónapban egyenlők.

Brutális lakásárak, a fiatalok nem jutnak ingatlanhoz – ki a hibás?

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

Ahogy az OTP fogalmaz közleményében, azok a “vállalkozó kedvű párok”, akik mindenképp szeretnének gyerekeket vagy éppen nagycsaládra vágynak, fontolóra vehetik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénybevételét. Azok a családok például, akik három vagy több gyermeket vállalnak, a 10 millió forint összegű CSOK mellé további, akár 25 évig tartó állami kamattámogatás mellett nyújtott, legfeljebb 10 millió forint összegű kedvező kamatozású kölcsönt is igénybe vehetnek.

Oszd meg!