Fotó: műtős orvos Bermix studio // Unsplash
Pénz

50 százalékkal emelkedik a háziorvosok finanszírozása

Forbes
2020. november 26. 2 perc olvasás

Az eddigi 140 milliárd mellé további 70-nel emeli a kormány január 1-től a háziorvosi praxisok finanszírozási összegét.

Megjött a háziorvosi béremelésről szóló jogszabály is, amiből az olvasható ki, hogy jelentősen emelik az alapellátásban dolgozó szakemberek fizetését. A kormányhatározat 3. pontja szerint a kormány a költségvetés „Háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás jogcím előirányzat” nevű részét, ami gyakorlatilag

a háziorvosi praxisok finanszírozását jelenti, 71,5 milliárd forinttal emeli meg január 1-től.

A 2021-es költségvetés közel 140 milliárd forintot írt elő erre a pontra, szóval

a tegnapi határozat másfélszeresére emeli a háziorvosi finanszírozást.

Egyelőre azonban ennyi a határozat, a konkrét bérszinteket még nem ismerni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban még októberben hangsúlyozta: a háziorvosok nem kereshetnek többet az orvosi bértáblánál. Úgyszintén sem tudni, hogy a mennyiben változik a háziorvosok munkája, az őket terhelő kötelezettségek a keretösszeg emelése után.

A kormányhatározat felkéri még Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy az emeléshez szükséges forrást biztosítsa valahogy a jövő évi költségvetésben. Ez a járvány utáni, szűkös költségvetési térben biztos nem lesz egyszerű, a kormány nem véletlenül gondoskodott többletbevételekről, mint a KATA szigorítása vagy a dohánytermékeket terhelő jövedéki adó emelése.

A kormányhatározatban még 2 pont van:

  • a praxisközösségek, csoportpraxisok jogi kereteit kell Kásler Miklósnak megalkotnia jövő év végéig, valamint
  • szintén Káslernek kell gondoskodnia arról, hogy a háziorvosi és házi gyermekorvosi, illetve az alapellátást nyújtó fogorvosi körzetek kialakításához adott szempontrendszerét aktualizálja és közzétegye.