Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Nagyon megdrágul jövőre a cigi és az Iqos-patron is

Ugyan a kormány nem indokolta a 2021-es adócsomag változásait, valószínűleg a költségvetéi bevételek kiigazításáról van szó.

Átírta a jövedéki termékek adókulcsára vonatkozó terveket a kormány. A tegnap benyújtott, 2021-es adócsomagban már az szerepel, hogy a dohánytermékek árát jövőre két lépcsőben emelik, míg az új típusú dohánytermékek, mint az e-cigi vagy az Iqos adótartalma 50 százalékkal emelkedik – szúrta ki a Portfolio.

A dohánytermékek és -gyártmányok adótartalma két lépcsőben, 2021 január 1-én és április 1-én emelkedik. A ciginél a drágulás mértéke gyorsabb a korábban jelzettnél. Az adóalap ezer darabonként 24.000 forintra nő a korábban megszabott 22.800 helyet, az adó mértéke pedig kereskedelmi ár 23 százaléka lesz, nem pedig 22, mint azt korábban jelezték.

Az adóalap áprilistól 26 ezer forintra nő, azaz a mostani árszintekhez képest 20 százalékkal lesz drágább egy doboz cigi.

Varga Mihály pénzügyminiszter nem fűzött indokolást a változásokhoz, de a háttérben valószínűleg az van, hogy a járvány okozta pénzügyi károk és az egészségügyi bérrendezésre fedezetet kell találni a költségvetésben, a kormány pedig a jövedéki termékekből akarja növelni a bevételeket.

Az új típusú, hevített dohánytermékekre a jelenleg szálanként 10 százalékos adótartalom 15-re emelkedik áprilistól, ami 50 százalékos emelkedésnek felel az olyan termékek esetében, mint az utóbbi időben nagyon népszerűvé váló Iqos.

Ezzel jelentősen csökken a régi és az új típusú dohánytermékek ára közti különbség.

Szivarra, szivarkára a kiskereskedelmi eladási ár 14 százaléka lesz az adókulcs, a finomra vágott (azaz zacskós) dohány esetében januártól kilogrammonként 22.400 ezer forint lesz az adóalap, áprilistól pedig 23.600 forint. Az e-cigaretták töltőfolyadékára pedig a mostani 20 forintos, milliliterenkénti adótartalom április után 30 százalékra változik.

Fotó: Sharon McCutcheon // Unsplash


 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar