Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala
Fotó: Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala
Pénz

500 ezer forintnyi adót sem fizetett be Donald Trump két év alatt

Forbes
2020. szeptember 28. 2 perc olvasás

Az amerikai elnök 2016-ban és 2017-ben csak 750-750 dollár személyi jövedelemadót fizetett. Az adóhivatalnak azt jelentette, hogy a legtöbb vállalkozása veszteséges – a The New York Times megszerezte Trump bevallásait.

A tekintélyes amerikai lap nem először szerezte meg az elnök adóbevallásait, közel egy éve az 1985 és 1994 közötti dokumentumok átvizsgálásával arra jutottak, hogy ezen időszak alatt 1 milliárd dolláros üzleti veszteséget hozott össze a politikai pálya előtt az ingaltanpiacon aktív milliárdos számára.

A lap most átvizsgálta az 1990-es évekig visszamenőleg a Trump-cégeket összefogó Trump Organization tulajdonában lévő vállalatok adóbevallásait és Donald Trump 2016-os és 2017-es személyi jövedelemadójának dokumentumait is. Az elnök mindent elkövetett eddig, hogy az adóbevallása ne kerüljön nyilvánosságra, már 2016-ban azt mondta, ez a magánügye.

2018-ban a Trump-vállalatok 47,4 millió dolláros veszteséget jelentettek, miközben az éves pénzügyi mérlegek 434,9 millió dolláros bevételről szóltak. Ez alapján Trump 2016-ban és 2017-ben is egyaránt csak 750-750 dollár személyi jövedelemadót fizetett be, vagyis

két év alatt 470 ezer forintnak megfelelő összeget adózott le.

A The New York Times szerint Donald Trump legtöbb vállalkozása, köztük a golfpályái és szállodái is veszteségesek, az amerikai elnök évről évre milliókat, tízmilliókat veszít.

A birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva a lap közölte, hogy Trump az elnöksége előtti

tizenöt évből tízben nem fizetett személyi jövedelemadót.

Az elnök vasárnap esti sajtókonferenciáján a Fehér Házban tagadta és – tőle nem szokatlan módon – „teljes mértékben hamis hírnek” minősítette a NYT állításait (a Trump Organization vezető jogtanácsosa a lapnak azt írta, legtöbb állításuk „pontatlan”). Arra, hogy mennyi adót fizetett eddig, az elnök soha nem válaszolt konkrétan eddig.

Donald Trump vagyonát jelenleg 2,5 milliárd dollárra teszi az amerikai Forbes.

Kép: Donald Trump Facebook oldala