Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Facebook / President Donald J. Trump

Minden amerikai ember életére veszélyt jelent – írja a könyv, amit a Trump család perrel akart betiltatni

Donald Trump amerikai elnök unokahúga, Mary Trump könyvet írt az elnökről olyan rálátással, ami még a legközelebbi tanácsadóinak sem adatik meg. Az óriási érdeklődés miatt két héttel hamarabb, július 14-én jelent meg. Néhány részletről BBC számolt be, tovább szítva a kedélyeket.

Mary Trump könyvének alapállítása, hogy „Trump egy nárcisztikus ember, aki minden amerikai ember életére veszélyt jelent”. A Too Much and Never Enough: How my Family Created the World’s Most Dangerous Man című könyv megjelenését a Trump család perrel próbálta megakadályozni, nem sikerült: július 14-e óta Amerika-szerte lehet kapni.

Mary Trump sokáig rejtőzködött

Mary Trump azóta kerülte a nyilvánosságot, hogy nagybátyját elnökké választották. Egészen idáig, és most a könyve kapcsán elmondta: a 2016-os elnökválasztás éjszakája élete legrosszabb estéje volt. „Gyászolok az országunk miatt” – fogalmazott.

Az ötvenöt éves írónő egyébként klinikai szakpszichológus, és szerinte Donald Trump egója rendkívül törékeny.  „Minden tette azért van, hogy fenntartsa a látszatot, mikor valójában semmi nincs meg abból, amit a külvilágnak mutatni próbál.” Az elnök személyiségére leginkább elnyomó apja volt hatással, Fred Trump Sr. különösen keményen bánt Mary Trump apjával, aki a legidősebb fia volt: rá akarta átruházni a család ingatlanbirodalmát. Ám miután Fred Trump Jr. belahalt alkoholizmusának szövődményeibe az apa kénytelen-kelletlen második szülöttjéhez, Donaldhoz fordult. 

Látva, hogy Donald nem boldogul a családi céggel és súlyos károkat okoz, Fred Sr. úgy döntött, marad felügyelni. 

Az elnök egyébként már nyilvánosan is beszélt bátyja függőségéről, amikor bejelentette: kormánya keményen fog bánni az amerikai opioid válsággal. Azt is elmondta: már sajnálja, hogy annak idején az üzleti világ felé erőltette bátyját, mikor egyértelmű volt, hogy nem arra vágyott.

Ő hívta fel a figyelmet a cég zavaros adóügyeire 

Az elmúlt években átfogó vizsgálat zajlott a luxusingatlanokkal foglalkozó Trump Organization kilencvenes évekbeli adóügyei ellen, amihez Mary Trump szolgáltatott bizalmas dokumentációt. 2017-ben kereste meg egy riporter a The New York Timestól, egy hónapig gondolkozott, segítsen-e. „Láttam a pusztítást, amit végez, ahogy áthágja a normákat, ahogy a sebezhetők fölött garázdálkodik” – mondta Mary Trump.

Tizenkilenc doboznyi titkos jogi dokumentumot csempészett ki Trump ügyvédjének irodájából, és átadta az újságíróknak. A pillanatról azt mondta, „soha nem érezte magát olyan boldognak.”

Mary Trump vádja szerint Donald az SAT-teszteken is csalt, Amerikában ez az eredmény az egyetemi felvételi legfontosabb része. „Donald fizetett egy nagyon okos és nagyon kedves srácnak, hogy írja meg a tesztet helyette, mert tudta, hogy önerőből nem lenne képes bejutni arra az egyetemre, ahova menni akart.” A New York-i Furham Universityről később a pennsylvaniai Wharton School of Businessre ment át. A Fehér Ház tagadja a csalás vádját.

Alma a fájától

Mary Trump gyakorlatilag mindent Donald apjának abuzív viselkedésére vezet vissza. Azt állítja, az apja „tönkretette Donaldot, elvégre megakadályozta abban, hogy kialakítsa és megélje az emberi érzelmek teljes spektrumát”. A gyengédség gyengeségnek tűnt és elfogadhatatlan volt, ennek hatására Donald világképe torz és hideg lett. 

Probléma a nőkkel

A könyvben Mary leírja, hogy Donald korábban szellemíróként alkalmazta őt egy róla szóló kötethez. Az interjúk során sokat mesélt olyan nőkről, akik nem voltak hajlandóak randizni Donalddal, és akikre Donald ezután „kövér, ronda tramplikként” hivatkozott.

Miután ezt leírta, a nagybátyja egy alkalmazottja kirúgta őt és sosem fizette ki.

Mostani feleségének, Melania Trumpnak már úgy mesélt Maryről, mint egy egyetemről kibukott, lecsúszott drogfüggőről, aki akkor sem volt tiszta, amikor a könyvet írta.

Kép: Facebook / President Donald J. Trump

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.