Pénz

38 ezer ingyenbankkártya-használó nem tévedhet

Ács Gábor
2017. július 29. 3 perc olvasás

Másodszor is nagy sikerrel von be tőkét saját ügyfeleitől a világ egyik leggyorsabban növekvő pénzügyi startupja, a Revolut. Az ingyen devizakonverzióval és ATM-felvétellel hódító bankpótló app idén is elképesztő módon fejlődik, csak az a kérdés, profitra tudja-e majd váltani a sok milliós ügyfélbázist.

Amióta tavaly decemberben írtunk róluk, egy csomó új szolgáltatással rukkoltak elő – a mellett, hogy folyamatosan húztak be friss finanszírozást is. Egyre több klasszik banki szolgáltatást tudnak nyújtani: már van folyószámla normál IBAN-számmal, létrehoztak egy kimondottan cégeknek szóló csomagot, a magánfelhasználóknál pedig egy prémium számlát. Ennek ugyan 7 brit fontos havidíja van, de korlátlanul lehet vele ingyenesen utalni – ezzel egyértelműen a Transferwise babérjaira tör a Revolut.

Ami a finanszírozást illeti, 8 körben 81 millió dollárt vontak be eddig, de ennek legnagyobb része az utolsó körből jött, pár hete 66 millió dollárt tolt be 3 befektetőcég.

Ehhez képest ugyan kismiska az a 4 millió font, amit felhasználóktól kértek és biztosnak látszik, hogy össze is jön: a péntek déli jelentkezési határidőig 38 705 Revolut-felhasználó jelezte, hogy szívesen vesz a részvényekből, összesen valamivel több, mint 18 millió font értékben.

A fintech világban közben megy a vita arról, hogy mikor és miből fog tudni pénzt csinálni a Revolut, most ugyanis még brutális veszteséget termel, költségei duplán meghaladják a bevételeket. A tervek nagyívűek: a jelenlegi 741 ezres ügyfélszámot 3 év alatt 50 milliósra tervezik bővíteni, a friss forrásbevonás célja is az, hogy az európai gyorsulás mellett letarolják Amerikát és Ázsiát.

revolut2

A nagy kérdés az lesz, hogy amikor a beetető időszak után fizetőssé válnak a szolgáltatások, lesz-e annyi júzer, aki fizetni is hajlandó. A cég vezetői és a befektetők mindenesetre abban bíznak, hogy a sok millió ügyfél nagy része azt is értékelni fogja, ha pénzt kell adni, de akkor is a legjobb és legolcsóbb szolgáltatást tudják majd nyújtani.

Végül pár szó felhasználószempontból: amíg nincs azonnali átutalás Magyarországon, az ingyenes Revolut-kártya és app továbbra is jó kiegészítő lehet, éjjel-nappal lehet vele egymás között pénzt küldeni. ATM-kivételnél havi 200 euróig semmi költség nincs, ez külföldi utazásoknál jöhet főleg jól, ha készpénzre van szükségünk. A magyar bankok által kibocsátott bankkártyákkal ugyanis általában igen drága a külföldi készpénzfelvét.