Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Heritage Auctions

28,2 millió forintért kelt el a világ legdrágább videojátéka

100 150 dolláros, azaz 28,2 millió forintos áron cserélt gazdát egy 1985-ös Super Mario Bros. videojáték, amit az első Nintendo-konzolra adtak ki az Egyesült Államokban. A játék önmagában nem ritkaság, pár dollárért fellelhető a neten, ez a bizonyos példány azonban egy matrica miatt különösen nagy értéket képvisel.

Igen, egy matrica az oka annak, hogy most ez a játék a legtöbb pénzért értékesített gyűjtői játék a piacon. Az egy dolog, hogy fóliás, azaz soha nem bontották ki, de egy olyan ritka matrica van rajta, ami a már említett konzol, a Nintendo Entertainment System amerikai startjának idején volt megtalálható a csomagoláson, mindössze két olyan városban (New York és Los Angeles), ahol a Nintendo piackutatási célból kezdte árusítani a programot, korlátozott példányszámban – pár hónap után ezt a készletet cserélték.

Heritage Auctions

Egy matrica miatt ér milliókat // Kép: Heritage Auctions

A játék eredetiségvizsgálatát a vintage videojátékokra szakosodott Wata Games végezte, a cég társalapítója, Kenneth Thrower azt mondta, a tényleg roppant ritka példány értékét tökéletes állapota is növeli, mert olyan, mintha most vették volna le egy szoftverbolt polcáról, holott ugye 34 éves termékről van szó.

A vevő egyébként nem magánszemély volt, hanem az Egyesült Államok egyik legnagyobb online aukciósházaként ismert Heritage Auctions, mely vállalkozás alapvetően művészeti emlékekre fókuszál. A cég első ritka videojátékokat felvonultató aukcióját február 21. és 23. között tartják, ott viszont még nem kerül kalapács alá a szóban forgó Mario-játék – később tehát még több pénzért kelhet el, főleg, mert egy ilyen kiadásért a gyűjtők bármit megadnak.

Bár az ötszámjegyű árcédulák videojáték-fronton sem kimondottan ritkák (van pár olyan legendás játék, ami alapjáraton 10 ezer dollár felett megy el, állapottól függetlenül), százezerdolláros tételre eddig nem volt példa.

Kép: Heritage Auctions

Tavaly 43,3 milliárd dollárt költöttek játékra az amerikaiak

600 dollárnál nem lesz több, és a kamasz gyereked ezt akarja két év múlva karácsonyra, mi az?

Oszd meg!