Napi címlap

Zseni vagy őrült? Pár millióját álmában látott szőlőre költötte, egyik első borát a világ legnagyobb szakértőjével kóstoltatta meg és 300 ezerre árazta. Bejött

Bánlaki D. Stella
2021. október 24. 9 perc olvasás

A gasztrovilágban sokan úgy ismerik, mint az egykori Laci! Konyha!, majd az Innio egyik frontembere, a borvilágban pedig úgy, mint az aborbolt.com alapítója, rendezvényszervező. Szokolai Máté 2020-ban mégis saját boraival robbant bele a covid közepi néma csendbe, mégpedig úgy, hogy nem lehetett eldönteni: őrült vagy zseni. Tágabb ismeretségi köre ugyanis mit sem tudott arról, hogy 2016-ban borkészítésre adta a fejét, majd 2020-ra lett néhány kiváló formában lévő saját tokaji bora, sőt a világ legismertebb borszakértője által magas pontszámmal értékelt szortimentje, amiben egy 300 ezer forintra árazott tétel is sorakozott. A Chateau Mate 2021-ig várt az igazi bemutatkozásra.

„Volt egy pár millió forintos családi örökségem. Először arra gondoltam, veszek belőle egy picit szőlőt jó barátom birtoka mellett a Szent György-hegyen. Aztán a családom Gárdonyba költözött, úgyhogy a Velencei tó környéke is felmerült – kezdi Szokolai Máté zártkörű borkóstolóját és induló pincéje történetét a pesti Solid Borbárban október elején. Laza, sokat nevet, kicsit zavarban van, bár tapasztalt boros arc, saját borokat még nem sokszor mutatott be élete során.

Ez itt az A jó élet – A jó bor. Bánlaki D. Stella sorozata borokról és más italokról

2016-ban járt, amikor elment egy borkóstolóra, ahol „három különböző borvidékről három cuki lány” mutatott be borokat, és a tokaji teljesen lenyűgözte, egyben el is bizonytalanította: akkor végül is hol vegyen területet?

„Aznap úgy feküdtem le, hogy eldöntöttem, másnap úgy kelek fel, hogy már tudom, mit veszek a pénzemből. És így is lett: arra keltem, hogy tudtam, egy pici házat akarok Tokaj-Hegyalján egy kis szőlővel.”

Szokolai Mátét a gasztrovilágban sokan úgy ismerik, mint az egykori Laci! Konyha!, majd az Innio egyik frontembere, a borvilágban pedig úgy, mint az aborbolt.com alapítója, rendezvényszervező. Rengeteg ismerőse van, egy ilyen kapcsolati szálat meg is ragadott: még aznap felhívta egy hegyaljai ismerősét, aki megígérte neki, segít jó áron jó területet találni.

80% furmint, 20% hárslevelű

De Máténak voltak elvárásai. „Írtam vagy másfél oldalt, minden részletét megfogalmaztam annak, hogy mit akarok. Milyen legyen a terület, a talaj, patak legyen a végében, álljon rajta egy kis ház, gyümölcsfa. Másfél héttel később felhívtak, hogy megtalálták pontosan azt, amit kerestem. Én megnéztem fotókon, meg is kaptam viszonylag kedvező áron, úgyhogy látatlanban alá is írtam az adás-vételi szerződést – nevet Máté. – Utána tudtam meg, hogy a fekvése miatt a helyiek az egyik legrosszabb területnek tartják.”

De a történet csak eddig volt egyszerű. Nyár közepe volt már ugyanis, és amikor személyesen is leért végre a birtokára, kiderült, hogy nincs, aki ott segítene neki élete első szüretében.

A 2016-os évjáratból így végül pálinka készült. „De nagyon finom – nevet megint Máté – tele van vele a garázs, annyi lenne rajta az adó, hogy nem éri meg forgalomba hoznom.”

Az önjelölt, autodidakta borásznak komoly tervei voltak fél hektár, a tállyai Hetény-dűlőben található szőlőjével, amin nagyrészt furmint, kisebb részben hárslevelű terem. Mivel ezer éve foglalkozott borokkal, tudta, milyet szeretne készíteni, és azt is, hogy csak bioművelés jöhet nála szóba. „2017 óta csak rezet, ként és narancsolajat használok. Az első három évben magam permeteztem, 1400 karót is én vertem vissza, mindent én csináltam ott. Most már van segítségem” – mondja.

Sokat nevet

A területről legfeljebb kétezer kiló szőlő jönne le, a tőketerhelést rögtön a felére csökkentette, de a vadkár és szőlőbetegségek miatt évi egy-két hordónál több bort még nem tudott készíteni. Ezek a hordók most a Bardon pincéjében állnak, Máté itt bérelt magának helyet, és itt tanácsokkal is segítik.

„Gazdaságilag nem éri meg bort készíteni. De beiratkoztam az agráregyetemre és bízom benne, hogy öt éven belül annyira beletanulok, hogy kiegyensúlyozódik a dolog.”

Felülpozicionálás

Aki világ életében a gasztronómiában és a rendezvényszervezés piacán dolgozott, annak jócskán betett a covid. Így volt ezzel Szokolai Máté is, de talán ez is kellett ahhoz, hogy a nagyvonalúan csak Chateau Mate névre keresztelt birtokának debütálása akkorát robbanhasson a hazai borvilágban, amekkorát tényleg robbant. Csinált ugyanis egy honlapot, felrakta borait, nem volt rest 300 ezer forintra is beárazni pár tételének egyikét, aztán szakmai ismerőseinek küldött egy-egy palackot a jobbak közül, hogy kóstolják meg önkéntes karanténjaikban.

„Kiraktam 300 ezerért, de csak mert nem akartam, hogy megvegyék az emberek. De így is megvették” – nevet megint, és nehéz eldönteni, hogy komolyan beszél vagy csak tovább borzolja a kedélyeket. Végül azért kiderül: 65 ezer forintért kelt el.

Máté arra sem volt rest, hogy a világ legismertebb borszakértőjének mintát küldjön boraiból. Jancis Robinsonnal egyébként is kapcsolatban volt, több hazai borból küldött neki kóstolót, és egyéb komment, címke és jelölés nélkül sajátjait is a légipostai csomagba tette. Nem is értette, amikor később Robinson azzal hívta fel, hogy a jelöletlen tételekről is várja az infókat, mert azok is a top kategóriába kerültek. „Alig hittem el. Az első két órában az összes közeli barátomat felhívtam, aztán két napig eufóriában úsztam” – mondja Máté.

A Beyond the Water sorozat nála a prémium kategóriát jelöli

Később a neten egy másik Master of Wine-t, azaz a világ néhány száz csúcsligás borszakértői közül egy másik neves szakembert is kiszúrt magának. A számára szimpatikus Ned Goodwin készségesen válaszolt is megkeresésére, Máté pedig örömmel vette tudomásul, hogy Ned addig nemigen kóstolt még magyar borokat.

Ismét elindított egy postai csomagot borokkal, ezúttal Ausztrália felé, ahonnan ismét magas értékelési pontszámokat kapott válaszul. „Akkor kezdtem el elhinni, hogy ezek tényleg csúcskategóriás borok.”

Máté tokaji borainak stílusa kóstolva is egységes, következetes, felismerhető. Árai az önbizalmát tükrözik, polcon jelenleg 30 ezer forint körüli áron kaphatók csúcskategóriás borai, és 5-6 ezer forint körül az alap tételek (0,75 literesek) darabja. „Szerintem sokan készítenek itthon jó borokat, de alulpozicionálják őket” – mondja, hozzátéve, hogy szeretné, ha ezt a termelők maguk is felismernék.

A borok

Máté borcímkéit egy grafikus barátja készítette, a koncepció elmondása szerint ad-hoc alakult, és végül is maradt. Évjáratokat nem jelöl, mert nem zárja ki, hogy később a megengedett 10 százalékig házasítaná azokat az egyenletesebb minőség érdekében. Borait kevéssel palackozás után kóstoltuk, ezért valószínűleg a kelleténél ziláltabbak voltak, de a potenciál egyértelműen bennük van.

Több tételből is készült magnum (1,5 liter) verzió

#2 Eve (2019)

Spontán erjedt zemplénitölgy hordóban, majd fél évig ott is érlelődött. Kis fülledtség, fedettség alatt szép szerkezetű a korty, feszes savak jelentkeznek vaskosabb test mellett. Virágos, érett alma, körte, birs – furmintos jegyei vannak, mellettük pici oxidáltság, toastosság. Még legalább másfél év, mire igazán csúcsformába kerül.

#2 Eve Magnum (2019)

Rengeteg virág tobzódik az illatában, ami jóval intenzívebb 0,75-ös, vagyis fele akkora palackba zárt társáénál. Reszelt almás ízjegyek mellett mégis egy picit elegánsabb, rendezettebb, fineszes bor ez. Kitölti a szájat, olajos, elég savval és hosszan megmaradó ízzel a szánkban.

#1 Leslie (2018)

Máté édesapjáról nevezte el ezt a bort, ami acéltartályban erjedt és kilenc hónapig Kádár Hungary hordóban pihent. A többinél vaskosabb, testesebb, még olajosabb példány, amiben már az ásványosság is megjelenik. Pici cseresség társul az itt is egyértelmű érett almás ízjegyekhez.

Jancis Robinson jellemzése: #1 Leslie – Hársfavirág, késői szüretelésű almák, körte és propolisz. Lenyűgöző savgerinc. Csontszáraz, izgalommal lüktet. Valami enyhén poros az illatban, a kortyban is finoman megjelenve, egy nyári napon levegőben finoman jelenlévő virágporra emlékeztetve. Almák és tárkonyos citromfű íz. Fűszer finom megjelenése az ízek sorában. Mintha az illatban megjelenő porosság finom homokként testesülne meg a bor textúrájában. A lecsengést teljes mértékben a vibráló savasság dominálja. 16,5++/20 pont

Ned Goodwin jellemzése: #1 Leslie – Érett, bőséges csonthéjas gyümölcsök és mandarin illatának játéka vegyül az édeskömény, fehér virágok és kristályos frissességgel. Erőteljes, krémes. Mégis az ásványok átütő kavalkádja az, ami végigkíséri a kortyot. 94/100 pont

#1 Leslie Magnum (2018)

A 0,75-ös palackverziónak intenzívebb, kiforrottabb, letisztultabb megfelelője. Virágosabb, fiatalosabb, érett barackos jegyei kitöltik az ember száját.