Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc

A Cápák harmadik évadának nagy nyertese nagybirtokot épít, közben továbbra is őrült borokat készít

Filmesnek készült, aztán beállt a többgenerációs családi borászatba, és folyamatos kísérletezésbe kezdett. A tállyai Homoky Dorka saját borai az utóbbi években a nemzetközi piacon, idén pedig az RTL Klub Cápák között 3. évadában állták meg a helyüket. Megkérdeztem, hogy alakul a közös munka első befektetőjével, a Szentkirályi Balogh Leventéjével, és kóstoltam néhányat az éppen piacon forgó boraiból. Ez itt az A Jó Élet – A Jó Bor, Bánlaki D. Stella sorozata borokról és más italokról.

„Felhívtak, hogy talán érdekelne ez a műsor” – meséli Homoky Dorottya, a Cápák között 3. évadának egyik szereplője, aztán elárulja: korábban egyetlen részt sem látott az üzleti tévésorozatból, életében nem pitchelt még, és egyébként is szkeptikus volt a show-val kapcsolatban. „Egy barátom szerepelt a 2. évadban, felhívtam. Aztán úgy voltam vele, december van, covid van, nem történik semmi, csináljuk.”

Homoky Dorka Tokaj-hegyaljai borász családba született, de huszonéves koráig nemigen gondolt arra, hogy egyszer átveszi a 15 hektáros birtokot és folytatja a szőlőművelő generációk sorát. Én akkoriban ismertem meg, amikor még javában az ELTE film-filozófia szakára járt, de már elkezdte érdekelni a borkóstolás és készítés. A 2010-es évek elején már kóstolhattam az első borát még a kezdetleges, Painttel rajzolt címkével, most meg épp arról beszél velem szemben ülve, hogy megalapította saját cégét, van bő 3 hektár szőlője Tállyán, és egy 25 százalékban tulajdonos, 10 millió forinttal beszállt befektetője Balogh Levente személyében, akivel egy nagybirtok megépítésébe is belevágtak. Ja, és a borait a világ különböző pontjain vásárolják és isszák.

Dorka a családi Homoky Pincészetnél kapott lehetőséget, hogy elindítsa saját márkáját (Fotó: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc)

„A műsort egy felkészítési folyamat előzte meg, ez már önmagában nagyon hasznos volt. Én sokat beszélek emberek előtt a kóstolókon, de pitchelni teljesen más, máshogyan kell hozzá gondolkodni. Ekkor jött el az is, hogy életemben először leültem és elkezdtem fejben összerakni a vállalkozásomat” – meséli Dorka, aki eddig a szülei segítségével, az ő cégükön belül építette a saját nevét viselő márkát. Az évek alatt a szőlész-borász diplomát is megszerezte a bölcsész mellett, tanult fél évig Franciaországban, dolgozott Új-Zélandon, és 29 éves korára abszolút része lett a hazai boros szcénának.

„A leválás nagyon időszerű lépés volt, de egyedül nem tudtam volna tovább fejlődni.”

Dorka tévés előadásának lényege az volt: 2019 óta kizárólag natúrborokat készít, azaz nem használ vegyszereket a szőlőben, a borkészítés során pedig igyekszik nem beavatkozni, hagyja, hogy a természet végezze a dolgát, minimalizálja a kénhasználatot is. „Levente zseniális. Rögtön megértette, hogy mi az, amit én képviselek, és az ötletei nagyon is beleillenek a képbe.” Balogh Levente, a Szentkirályi vezérének ajánlata, miszerint beszállna Dorka mellé, sőt, felkérné egy, a következő három évben felépülő hegyaljai nagybirtok vezetőjének, kisebb sokk volt a lány számára. Egyáltalán nem számított arra, hogy mellé állhat egy befektető. „Azt a rész végül kivágták, de a pitch alatt én kimentem. El kellett távolodnom ahhoz, kellett egy telefonhívás is, hogy leessen, mire is tett ajánlatot.”

Dorka elő is veszi a tollal készült firkát, amin Levente azóta lerajzolta a nagybirtok-tervet, nem sokkal később pedig jelzi: lassan mennie kell, most írják alá a szerződést az első szőlőterületek megvásárlásáról.

A Homoky Dorka márka és koncepció viszont a borász maximális szabadsága mellett készül továbbra is. A távlati cél a bővülés, vagy a családi területek egy részének átvétele, de legfeljebb 6-7 hektárig. Ehhez persze piacbővítés is kell majd, most a palackok 70-80 százaléka Dániában, Spanyolországban, Lengyelországban és az USA-ban, korábban pedig Franciaországban talált gazdára. A maradék itthon fogy el – például a webshopban, ami már Leventének is köszönhetően készült el villámgyorsan.

Egyébként is jellemző rá, hogy folyamatosan úton van, de mostanában különösen sok időt tölt autóban (Fotó: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc)

Dorkának csillog a szeme, lelkes, és nagyon pörög. Nemrég jött haza Koppenhágából egy kereskedelmi tárgyalásról, de azóta már járt Komáromban egy borkóstolón, Tatán barátoknál, Budapesten aláírta a szerződést, aztán indul Tállyára, hogy ellenőrizze a szőlőt és a borokat, majd a következő hetekben beveszi Lisszabont és Párizst is.

„Leventével sok mindenben különbözünk, például más a stílusunk, de az állandó pörgés, a folyamatos ötletelés, az előre haladás ugyanaz. Ja, és az, hogy mindkettőnknek a hitelesség a legfontosabb.”

Három bor Homoky Dorkától

Dongó Furmint 2019

Mi ez? A Dongó ez esetben a dűlő neve, a furmint pedig kizárólag furmint szőlőt takar. A kézi szüret után Dorka egész fürtöket préselt, majd spontán hagyta őket erjedni tartályban. A bor részben tölgyfahordóba került, részben finomseprőn érett, végül felkeverte a seprőt a palackozás előtt, nem szűrt, nem derített, ezért tükrös fényességet hiába is keresünk a poharunkban. Helyette opálos, gazdag, tartalmas természetességet kapunk.

Milyen? Intenzív ízű, gyógynövényes, érett sárgahúsú-gyümölcsös, ásványos, nagy bor. Jelentős sav- és alkoholtartalommal, ami egyébként szépen belesimul az egészbe. A borász azt mondja, töltés előtt érdemes egy kicsit felrázni a palackot, és 10-11 °C-on érdemes fogyasztani. Pici szellőztetés jót tesz neki.

Mennyiért? 5200 Ft

Bártfai Furmint 2019

Mi ez? A Dongóhoz hasonlóan készült, viszont kisebb része volt csak hordóban és palackozás előtt nem keverte fel a finomseprőt. (Egész fürtös préselés, spontán erjedés acéltartályban. Érlelés: 1/3-a 2 hónapig tölgyfa hordóban, 2/3-a tartályban finomseprőn, házasítás, végül palackozás. Derítetlen, szűretlen.)

Milyen? Elegáns, szintén sűrű, tömör bor. Klasszikusabb nagy-furmint vonal, a szőlőfajtára jellemző almás, körtés jegyeket hozza, határozottabban kidomborodik az ásványossága. Szintén meghálál egy kis szellőztetést a pohárban, ahogy a 10-12°C körüli hőmérsékletet is.

Mennyiért? 5200 Ft

Cidre Pét-nat 2020

Mi ez? A pétillant naturel pezsgőkészítési módról, trendről, és ez irányú elfogultságomról már többször írtam. Dorka időben felült erre a trendre, nem először készített petnat – a korábbiak fehérszőlőből készült verziók voltak és szép sikereket értek el, amíg villámgyorsan el nem fogytak. Ez viszont most nagyon más. Egyrészt felerészt kékszőlő, ami a Tokaji borvidéken nemigen akad, és nem is hozható OFJ (Oltalom alatt álló földrajzi jelzés) néven, minőségi borként forgalomba. Másrészt meg ennek a bornak a fele almabor, cider, ami szintén az egyéb gyümölcsbor kategória felé viszi, és ezzel együtt teljesen egyedivé teszi.

Milyen? Pont, mint öregapám remek vörös, friss mustja a kerti szőlőjéből, amit erős szódával húzott fel nekem mindig, amikor még gyerek voltam. Játékos, frissítő, itatja magát, igazi nyári all in. Dorka részéről viszont csak egy játék, egy kísérlet, ami remekül mutatja az ő nyitottságát és kísérletező kedvét, de 300 palackját legfeljebb korlátozottan fogja forgalomba hozni. A kóstolóin azért majd biztosan elcsíphetünk belőlük.

Borítókép: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc
Oszd meg!