Legyél jobb!

Mentorálás kimaxolva: 3 tipp, hogy mindenkinek megérje

Forbes
2017. június 15. 3 perc olvasás

Chris Myers, az amerikai Forbes vendégszerzője a mentorálással kapcsolatos tapasztalatait így összegzi: karrierje során nem csak hatással voltak rá mentorai, de lehetőséget is mutattak neki a növekedésre és fejlődésre. Három tippjével mindenkit arra biztat: minél előbb és minél több helyzetben válasszunk szakmai mentort!

Ne félj magadnak mentort keresni!

Viszonylag ritkán történik meg, hogy a céges nagymenők a folyosón ejtőznek csak azért, hátha jön egy újonc, akit támogathatnának és felépíthetnének. Ha mentort szeretnél, magadnak kell keresned egyet – mégpedig alapos körültekintéssel, hiszen a megfelelő mentor-mentorált páros kialakítása közel sem egyszerű feladat. A pályád elején nehézség lehet, hogy hiába van több száz ismerősöd és több ezer LinkedIn kapcsolatod – ezek valószínűleg hozzád hasonló pályakezdők, akiket az elmúlt években ismertél meg.

Amikor mentort keresel, olyan cégeknél nézz körül, amelyekkel összhangban vannak az elképzeléseid: keress olyat, aki a példaképed lehet.

Meg fogsz lepődni, hogy mennyi hideg hívásodat fogadják majd őszinte lelkesedéssel. Ráadásul az Accenture általunk is idézett friss kutatása szerint, önmagában az, ha valakinek van mentora, később a fizetésén is meg fog látszani. (Ez az egyik olyan terület, amire például a nők nem figyelnek, pedig a bérkülönbség felszámolásában fontos lenne.)

Tanuld meg észrevenni életed előremozdítóit!

Akkor is, ha a munkád kezdetben unalmas vagy jelentéktelen egy cégnél, végezd maximális lelkesedéssel, hogy felhívd magadra a figyelmet. Chris Myers például egy ingatlanos cégnél volt gyakornok és

olyan lelkesedéssel végezte a rutinfeladatokat, hogy az még a CEO asszisztensének is feltűnt.

A vezető figyelmébe ajánlották és később az ő kapcsolatai révén jutott előre: megtalálta benne a motivátort, aki bevezetheti a vállalkozások, az írás és a menedzsment világába.

Tudd: a mentorálás két félről szól!

Mielőtt azt gondolnád, hogy a mentorálás egy szívesség, amit valaki az üres perceiben végez, emlékeztesd magad: neked is nyújtanod kell valamit a mentorod segítségéért cserébe. Ez többnyire extra feladatokat, plusz odafigyelést és persze időt jelent. Chris Myers az egyik munkahelyén gyakornokként olyan komolyan vett egy feladatot, hogy végül a céges stratégiai javaslathoz profi anyagot tervezett és nyomtatott. Bár ez csak egy apróságnak tűnt, mégis sikerült vele kiemelkednie a többi gyakornok közül.

Mentoráltnak lenni két tulajdonságot követel: alázatot és előrelátást.

Ha időben megfelelő személyeket választunk arra, hogy a szakmai utunkon vezessenek minket, olyan hozzáadott értékkel gazdagodhatunk, amelyek megszerzésére más módon nincs lehetőségünk. Ha pedig igazán jól csináljuk, mi is hozzáteszünk azoknak a vezetőknek a munkájához, akik vállalták, hogy karrierünk motiváló sarokpontjai lesznek.