Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Íme, Magyarország legjobb, gyerekeket fejlesztő kezdeményezései

Idén először díjazták Magyarország legjobb, gyerekeket fejlesztő kezdeményezéseit.

Április elején indította el a Bridge Budapest Egyesület az Edisonplatform kezdeményezést, amely a gyerekek jövőre való felkészítésére fókuszál, és célja, hogy a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos, oktatási szereplők jobban összekapcsolódjanak. Azt már korábban bejelentették, hogy díjátadót is szerveznek a platformhoz csatlakozott tagoknak, ezzel is népszerűsítve ezeket a szervezezeteket. 

Az Edison100 listán összesen száz jelöltből 6+1 kategóriában kiosztott elismerést olyan szereplők érdemelték ki, akik innovatív és jövőbarát módon fejlesztik az általános iskolás korú gyermekek tudását és készségeit az iskolák falain túl. A díjazottakról szakmai zsűri döntött, illetve közönségszavazás alapján dőlt el, ki kapja a hetedik díjat. Az elismeréseket ma este adták át.

Az Okos Doboz, a Pontvelem Okos Program, a Kórházsuli Alapítvány, a Káva – A Résztvevő Színháza, a Nobadkid, az Élménybiológia és a Tanulás Könnyítő Program vittek haza díjat kedd este.

Pistyur Veronika, az Edisonplatform mögött álló Bridge Budapest ügyvezetője, és Bánlaki D. Stella, a Forbes főmunkatársa és a díjátadó házigazdája

Az Edison100 lista győztesei:

Digitális világ kategória: Okos Doboz

Az Okos Doboz egy tankönyvfüggetlen digitális taneszköz. Az oldalon több mint 10 000 grafikus feladat, 30 gondolkodási képességet fejlesztő játék és 160 egészségnevelési animáció található.

Esély kategória: Kórházsuli Alapítvány

Betegségük miatt magántanulói státuszban tanuló gyerekeknek segít lépést tartani az iskolai tananyaggal, osztálytársaikkal, barátaikkal, a Kórházsuli kortárs segítő csoportok önkéntes munkájára épül, így nemcsak a beteg, hanem az egészséges gyermekek széles rétegeinek tudását, szociális érzékenységét is fejleszti.

Fenntarthatóság kategória: Pontvelem Okos Program

A program játékos formában ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, a pénzügyi tudatosságra és a fenntartható életmódra, miközben hangsúlyozza az egymást segítő karitatív tevékenységek fontosságát.

E-kategóriák

Kreatív kategória: Káva – A Résztvevő Színháza

Gyerekeknek és fiataloknak készítenek aktív gondolati, érzelmi és fizikai részvételre építő színházi nevelési előadásokat. Bevonáson alapuló előadótechnikát alkalmaznak, mely elmossa a határt színészek és nézők között, így a résztvevők a lehető legnagyobb mértékben alakíthatják az eseményeket és személyes viszonyukat a fókuszba helyezett problémához.

Tudatos nevelés kategória: Nobadkid

Olyan gyerekekkel dolgoznak, akiket már sok intézmény vagy akár a családjuk is visszautasított. Hisznek abban, hogy nincs rossz gyerek, csak meg nem értett, és hogy a legnehezebben tolerálható viselkedésű gyerekek vannak a legnagyobb bajban. A Nobadkid nem adja fel, eléri őket és megtesznek mindent, hogy őket és családjaikat sikerekhez segítsék mindennapi életük során.

Díjazottak, örömkönnyek

Tudomány kategória: Élménybiológia

Az Élménybiológia egy tudománynépszerűsítő felület, és összefoglaló neve az olyan inspiráló és innovatív módszereknek, melyeket nem csupán biológiatanárok, hanem bármely pedagógus alkalmazhat. Az alapító Joós Andrea biológiatanár (borítóképünkön), tudománykommunikációs szakember, aki kollégáival folyamatosan a 21. századi tanári önkép és módszertan fejlesztésén dolgozik.

Közönségdíj: Tanulás Könnyítő Program

A Tanulás Könnyítő Program olyan innovatív oktatási program, amely a tanulás öröméről szól. A gyerekek a sikeres, boldog életre készülnek, ahol öröm a tanulás. A TKP-módszerrel a gyerekek egyre kompetensebbnek érzik magukat a tanulás területén, megismerik önmagukat, értékeiket, erősségeiket, ezért bátrabbak magabiztosabbak és egyre sikeresebbek lesznek. (Összesen több mint 12 000 szavazat érkezett a kezdeményezésekre.)

A Bridge Budapest egy magyar vállalkozók által 2013-ban alapított nonprofit szervezet. Az alapító cégek között olyan globálisan is ismert szereplők állnak, mint a Prezi, NNG, Ustream és Logmein. Az egyesület célja, hogy működésével fejlessze a meglévő üzleti kultúrát Magyarországon úgy, hogy összeköti és láthatóvá teszi az érték alapon és hosszú távon gondolkodó üzleti cselekvőket: az üzleti szegmenst, a civileket és a fejlődni vágyó magánembereket, fiatalokat. Ennek keretében olyan kezdeményezéseket indított már el, mint a cégek transzparens működését elismerő Vállalható Vállalkozás önellenőrző teszt és minősítés, valamint a 9 és 14 év közötti gyermekeknek szóló élményalapú vállalkozási műhelyként működő Bridge Bizniscool, amely az ország 30 pontján elérhető.

2020-ig 20 000 fiatalnak segítene a Bridge Budapest új programja, indul az Edison100

Borítókép: Füri Zene Tér a díjátadón, a program szintén az Edison100 lista tagja

Oszd meg!