Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

2020-ig 20 000 fiatalnak segítene a Bridge Budapest új programja, indul az Edison100

Általános iskolás gyerekeknek és szüleiknek szóló pályaorientációs platformot hoz létre a Bridge Budapest, jelentették be szombaton a TEDxYouth Budapesten. Az Edisonplatform néven futó oldal és közösség 2020-ig legalább 20 000 fiatal életére akar pozitív hatással lenni.

A Bridge Budapest évek óta azzal foglalkozik, hogy megtalálja az értékalapon és hosszú távon gondolkodó üzleti cselekvőket, összekapcsolja és láthatóvá tegye őket. Az Edisonplatform pedig hasonló elvek mentén a gyerekek készségfejlesztéséhez kapcsolódó, tudásalapú piaci szereplőket keresi majd, gyűjtőhelye lesz a piaci és civil szervezeteknek, jó gyakorlatoknak, és elismerésben részesíti a kimagasló munkát végzőket és együttműködésre ösztönzi őket – jelentette be Veres Rita és Barta Nikolett, az új program két új vezetője TEDxYouth Budapest konferencián.

„Egyre nagyobb nyomás nehezedik a szülőkre, gyerekekre, pedagógusokra azzal kapcsolatban, hogyan készüljenek fel a jövő kihívásaira. Ezt önmagában az oktatási rendszer nem tudja megoldani, és nem is szabad arra várni, hogy majd négy fal között, az iskolában megoldjuk”

– mondta Veres Rita. Az Edisonplatform azt ígéri, igyekszik majd összekapcsolni minden, a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos, oktatási szereplőt, illetve a jó gyakorlatokat.

„Olyan menő cégeket keresünk, akik a nyilvánosság előtt is szeretnék vállalni és megmutatni, hogyan gondolkodnak a munkavállalóik a jövőről, a saját gyerekeik életéről. Olyan üzleti szereplőket keresünk, akik pontosan értik, hogy mi a felelősségük abban, hogy milyen lesz például a jövő munkaerőpiaca. Hogy képes és alkalmas lesz-e a következő generáció arra, hogy minél hatékonyabban és kiegyensúlyozottabban boldoguljon, és hogy megtalálja a helyét. Nem csak céglogókat keresünk, hanem a komoly brandek mögötti embereket, a gondolataikat, az érzéseiket, a dilemmáikat. Jó érzés, hogy már találtunk ilyen cégeket” – mondta Pistyur Veronika, a Bridge Budapest ügyvezetője.

Az Edisonplatform egyik alappillére az Edison100 lista. Ezen olyan piaci és civil kezdeményezések szerepelnek, amelyek ma Magyarországon innovatív módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket, akár tanrenden kívül.

A zsűri minden olyan szereplőt keres, amely „innovatív, azaz módszertanában, tartalmában, megközelítésében újszerű, releváns tudást – és készséget fejleszt a jövőre való felkészüléshez, illetve valódi hatást ér el”. További kritériumok, hogy a program vagy szervezet legalább egy évig működjön, és legalább 100 általános iskolás korú gyerekre legyen hatással.

Az Edison100 nyolc kategóriában rendszerezi a kezdeményezéseket: Tudomány, Digitális világ, Üzlet, Kreatív, Egészség, Fenntarthatóság, Tudatos nevelés és Esély.

„A lista nem rangsor vagy fontossági sorrend, hanem olyan szereplők gyűjtőhelye, ahol a gyerekek azon készségeit fejlesztik amelyekre a  jövőben nagy szükségük lesz, valamint a felkért szakértők megítélése szerint kiemelkedőek” – mondta Barta Nikolett. A lista évről évre frissülni és bővülni fog, a hosszú távú cél, hogy „az Edisonplatform legyen az a hely, ahol a szülő kezdi a keresést a témában, és ehhez hiteles iránytűként szolgáljon”. A projektgazdák 2020-ig legalább 20 000 gyerek és szüleik életére szeretnének hatással lenni.

Mindenki szavazhat

Az Egyesület május 20-ig várja az Edisonplatformhoz csatlakozni kívánó cégeket. Az Edison100 mindenki számára elérhető lesz május 20-ától a www.edisonplatform.hu weboldalon. A listán szereplő szervezetekre bárki szavazhat június 1-ig, majd a hónap közepén a Bridge Budapest egy díjátadó keretében elismeri a közönségdíjas szervezetet, illetve a Gondolkodó Kör által kiválasztott kategóriagyőzteseket.

Az Edisonplatformhoz eddig 11 cég csatlakozott. Akik a kezdeményezés mögé álltak, és munkavállalóikkal aktív résztvevői lesznek a kezdeményezés kutatási hátterének is: Bodor Péter az Aegontól, Uzsák Éva Virág az Aon Magyarországtól, Szűcs Judit a Coca-Cola Magyarországtól, Márton Katalin a Praktiker képviseletében, valamint az UniCredit Bank és a BP vezetői. Csatlakozott továbbá Varga Eszter a Pannonhitel Zrt. vezetője, Árvai Péter a Prezi vezérigazgatója, Nagy György a Sigma Technology ügyvezetője, Vidó Andrea a Gyerek
Szigettől, valamint az Arm Hungary csapata.

A lista összeállításában közreműködő, a győzteseket kiválasztó Gondolkodó Kör tagjai: Al Ghaoui Hesna riporter, haditudósító; Balatoni József történelemtanár, író, az élményalapú oktatás népszerűsítője; Dr. Gyurkó Szilvia jogász, gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Alapítvány alapítója; Frankó-Csuba Dea jövőkutató, a Spark Institute volt vezetője; Fuszek Csilla pedagógus, a Budapesti Európai Tehetségközpont igazgatója; Herner Dorka pszichológus, coach; Kádár Annamária egyetemi adjunktus, pszichológus; Kókayné Lányi Marietta pedagógiai vezető, tanító, a Gyermekek Háza egyik alapítója; Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója; Nagygyörgy Miklós, az Apaépítő projekt egyik alapítója; Tibenszky Móni Lisa, a Felelős Szülők Iskolájának alapítója; Trunk Tamás, a Z generáció képviselője; Uzsák Éva, az Aon Magyarország cégvezetője; Zeitler Ádám, a Milestone Institute alapítója.

Oszd meg!