Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elindult az Edisonplatform, a legjobb oktatási programok gyűjtőhelye

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: annak a 100 hazai kezdeményezésnek a gyűjteménye, amelyek innovatív módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekek tudását és készségeit. A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket június 18-án díjazzák, emellett mától közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Az Edisonplatform néven futó oldal és közösség 2020-ig legalább 20 000 fiatal életére akar pozitív hatással lenni.

2020-ig 20 000 fiatalnak segítene a Bridge Budapest új programja, indul az Edison100

Április elején indította el a Bridge Budapest Egyesület az Edisonplatform kezdeményezést, amely a gyerekek jövőre való felkészítésére fókuszál, és célja, hogy a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos, oktatási szereplők jobban összekapcsolódjanak. Az Edisonplatform segítségével többféle nézőpontot szeretnének megmutatni, a jó kérdéseket feltenni, szempontrendszert, tudást adni, és leginkább irányt mutatni az útvesztőben.

Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezen olyan piaci és civil kezdeményezések szerepelnek 6 kategóriában (tudomány, digitális világ, fenntarthatóság, esély, kreatív, tudatos nevelés), amelyek ma Magyarországon innovatív módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket. A listán táborok, online applikációk, játékok, versenyek, rendezvények, kurzusok is megtalálhatók. A lista nem rangsor, hanem olyan szereplők gyűjtőhelye, akiktől érdemes tanulni. A készítők később bővíteni és frissíteni tervezik. Az Edison 100 már böngészhető a www.edisonplatform.hu oldalon.

„Sok tényezőre kell figyelnünk, de három területtel kiemelten foglalkozunk. Egyrészt a tudással, azaz mit kell megtanulnia a mai gyerekeknek, hogy értsék a világot, másrészt a kompetenciákkal, hiszen látva azt, hogy minden kihívás egyre komplexebb, arra kell őket készítenünk, hogyan tudják megoldani egy összetett világ bonyolult kihívásait, harmadrészt, a személyiséggel, azaz hogyan viszonyuljunk másokhoz és önmagunkhoz” – írja közleményükben Barta Nikolett, az Edisonplatform operatív vezetője.

A lista készítői kutatás készítettek, és ebből az derült ki, hogy a jövő szempontjából kritikus készségek közül leginkább a problémamegoldásra, együttműködésre és a kreativitásra helyezik a hangsúlyt (10-ből 7 kezdeményezés kiemelten fókuszál ezekre), míg kevésbé hangsúlyos az alkalmazkodókészség (reziliencia), illetve a kezdeményezőkészség fejlesztése.

A válaszok alapján a legfontosabb módszerek, amelyekre építenek, a játékos tanulás, a pozitív megerősítés, az élményalapú oktatás, és az, hogy az oktatásra nem mint a „tananyag leadására”, hanem közös, játékos folyamatra tekintenek.

Az Edison100 szereplőire május 29-én kezdődik a közönségszavazás. Június 12-ig mindenki leadhatja a voksát az nlc.hu oldalán arra a kezdeményezésre, amely szerinte a legtöbbet teszi a gyermekek fejlesztéséért. A szavazás lezárását követően a legtöbb voksot kapó szervezet megkapja az Edisonplatform közönségdíját. Az Edison100 díjátadóra június 18-án kerül sor, amikor minden kategória legjobbját díjazza a Gondolkodó Kör és a Edisonplatformhoz eddig csatlakozott cégek képviselői.

Oszd meg!