Legyél jobb!

Hova adakozz a világjárvány idején? 10 alapítvány, ami a terepen segíti a vírus elleni küzdelmet

Váradi Ibolya
2020. május 13. 6 perc olvasás

Hirtelen nagyon sokaknak lett szüksége segítségre a koronavírus miatt. Vannak, akik jobban félnek a munkanélküliségtől és az éhezéstől, mint a betegségtől, de most azok is nehéz helyzetbe kerültek, akik a legkiszolgáltatottabbaknak segítenének. A civil szervezetek működése járvány idején nehezített, a költségek nőnek.

Ezért összegyűjtöttünk tíz alapítványt, ha segítenél, hogy ők a terepen segíthessenek:

A Gondolkodás Öröme Alapítvány

Eddigi tevékenységük: A Gondola program keretében hetente járnak Nógrád megyei tanodákba játékos logika módszertanra épülő gondolatfejlesztő foglalkozásokat tartani, amik Skype-korrepetálással és budapesti ösztöndíjprogrammal is kiegészülnek.

Korona idején: Élelmiszeradomány-programot indítottak, amivel minden héten huszonhárom nagycsaládhoz, ezzel százhúsz gyerekhez juttatnak el élelmiszercsomagot.

További infó: itt és itt.

Adománytaxi Alapítvány

Eddigi tevékenységük: Az adományozóknak segítenek megválni a hasznos, de számukra már felesleges holmiktól úgy, hogy közben a segíteni vágyóknak ki sem kell tenni a lábukat a házból. Az Adománytaxi háztól házig szállít. Tavaly például az Á-Lom kampánnyal minőségi ágyakat gyűjtöttek rászoruló gyerekeknek.

Korona idején: A Hannabi Stúdióval közösen elindították a Maszkot a Frontra! – Közösségi összefogással a frontvonalban dolgozókért kezdeményezést. Védőmaszkokkal szeretnék ellátni az egészségügyi és szociális ellátásban, szolgáltatóiparban dolgozókat, akik a járvány ideje alatt fokozottan veszélyeztetettek. Ehhez pénzadományokat, szabad kapacitású varrodákat és önkéntes sofőröket keresnek.

További infó: itt és itt.

Age of Hope Gyermekvédelmi Alapítvány

Eddigi tevékenységük: 2010 óta segítik a hátrányos helyzetű gyerekeket és családjaikat. Azonnali és hosszú távú segítséget is nyújtanak bántalmazott vagy mélyszegénységben élő gyerekeknek.

Korona idején: Eddig hat különböző településre juttatták el az adományokat, például a borsodi Tornanádaskára, és hat budapesti gyermekotthont szereltek fel teljesen tisztító- és fertőtlenítőszerekkel.

További infó: itt és itt.

Bike Maffia Egyesület

Eddigi tevékenységük: 2011 óta készítenek és osztanak ki ételadományokat hajléktalanoknak. Az elsődleges segítségnyújtás mellett különböző programokkal hívják fel a figyelmet az előítéletesség és otthontalanság problémájára. Céljuk a szemléletváltás, iskolai programok létrehozása, érzékenyítés. Az ételmentő projektjük például a környezettudatosságra és a pazarlásra hívja fel a figyelmet. Budapest mellett jelen vannak Debrecenben, Pécsen, Székesfehérváron, Szegeden és Miskolcon is.

Korona idején: A Vitamin Boom nevű akciójuk keretében vitaminokat, szappant, zsebkendőt és fertőtlenítőszert gyűjtenek és juttatnak el idősgondozásba, a hajléktalanellátásba, valamint olyan bentlakásos intézményekbe, ahol idős és legyengült immunrendszerű emberek élnek. Átvételi pontjuk a Táblás utcai átmeneti szálló parkolójában van.

További infó: itt és itt.

Heti Betevő Egyesület

Eddigi tevékenységük: Budapesten, Pécsen, Makón és Székesfehérváron főztek és osztottak ételt tereken minden vasárnap, ezzel havonta kétezer főnek biztosítva meleg ebédet főétellel, desszerttel, gyümölccsel.

Korona idején: A tömeg elkerülésének érdekében most hajléktalanszállókba viszik az ebédeket. A meleg étel főzése mellett tartós élelmiszercsomagokat is gyűjtenek.

További infó: itt és itt.  

Indahouse Hungary Egyesület

Eddigi tevékenységük: Hetente tartanak egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat borsodi falvakban gyerekeknek, akik sokszor elhanyagoló testi, szellemi, érzelmi fejlődésüket veszélyeztető környezetben vannak. Céljuk, hogy önmegvalósító és saját sorsukat irányító felnőttekké váljanak belőlük.

Korona idején: A Társasmaraton kezdeményezéssel igyekeznek minél több adományt gyűjteni, hogy továbbra is folytathassák a tevékenységüket. A felhíváshoz csatlakozva bárki lehet az Indahouse adománygyűjtő nagykövete, ha vállalja, hogy társasjátékozik néhány órát.

További infó: itt és itt.

Nemzeti Minimum Alapítvány (Tarnabod és Mi csoport)

Eddigi tevékenységük: A Heves megyei Tarnabod nevű falu gyerekeinek visznek ételt, hogy ne éhezzenek, ruhát, hogy ne fázzanak. 2011 óta havonta visszajárnak és segítik a falut: főznek, oktatási és kulturális programokat szerveznek. Céljuk, hogy az ott élő gyerekek kevésbé legyenek kilátástalan felnőttek, mint a szüleik.

Korona idején: Tartós élelmiszert, pelenkát, színes ceruzákat gyűjtenek és juttatnak el a faluba.

További infó: itt.

Tündérpakk Közhasznú Alapítvány

Eddigi tevékenységük: Rászoruló családokat támogatnak családsegítő központok és a szociális háló közreműködésével. Főként tartós élelmiszereket vásárolnak és osztanak szét.

Korona idején: Sokan hirtelen a látóterükbe kerültek, akik eddig nem voltak családsegítőknél regisztrálva. Főként olyanok, aki eddig alig, de kijöttek a minimálbérből, nem voltak bejelentve, most rögtön pénz nélkül maradtak. A tartós élelmiszerek és a tisztálkodási szerek mellett digitális eszközöket is gyűjtenek, hogy felzárkóztassák a rászoruló gyerekeket az online oktatásban.

További infó: itt és itt.

Van Helyed! Alapítvány

Eddigi tevékenységük: Halmozottan hátrányos helyzetű roma és nem roma gyerekek továbbtanulását segítik oktatási, egészségügyi, kulturális szolgáltatásokkal, alkotás alapú fejlesztéssel Ózdon.

Korona idején: A velük már régóta együttműködő ötvenhárom családnak osztanak ki tartós élelmiszereket, tisztálkodó és tisztítószereket, gyógyszereket és alkotáshoz eszközöket.

További infó: itt és itt.