Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Decathlon

Bővíti csendes nyitvatartási idejét a Decathlon, más cégeket is támogatna ebben

Az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) segítségével három éve indult csendes nyitvatartással az autizmussal élőknek és családjaiknak kedveznek. A megszerzett tapasztalatokat vállalati mentorként most olyan cégeknek is átadnák, akik a Decathlonhoz hasonlóan csendes órákat vezetnének be.

2018 október elsejével elindult a Csendes nyitvatartás a magyarországi Decathlon áruházakban: az autistákra való tekintettel minden hónap első hétfőjén, délelőtt 10 és 12 óra között megváltozott körülményekkel üzemelnek az áruházak országszerte, nem szolgáltatnak zenét, csökkentik a világítást, a hangosbemondókat csak biztonsági esetben használják, a kasszasoroknál pedig előre engedik az érintett vásárlókat és családtagjaikat – írtuk korábban a forbes.hu-n. 

A cég az eddigi tapasztalatok alapján bővítené a csendes nyitvatartás óráinak számát.

A mai nappal elindul a csendes nyitva tartás a Decathlonnál

Miért fontos a csendes nyitvatartás?

Gulyás Marianna, a Decathlon társadalmi felelősségvállalás vezetője a Forbesnak eljuttatott közleményben azt mondta, hogy ezek a feltételek fontosak azoknak, akik valamilyen módon érintettek az autizmus spektrumzavarban. 

Az autista emberek, illetve autizmusban érintett családok számára megkönnyíti a vásárlást, ha az ingereket csökkentjük és megértéssel fordulunk feléjük a bevásárlás ideje alatt.

Ez az állapot nem csak az érzékszervi ingerekkel függ össze, autista társainknak az üzletben történő tájékozódás, a láthatatlan szabályok, a sok ember különböző viselkedése számos nehézséget jelenthet.

A csendes nyitvatartás az ingerek csökkentésével és a vásárlás értő támogatásával egyenlő esélyt biztosít a vásárlásra az autizmusban érintett személyek és a velük egyszerre vásárló környezet számára is – írja a cég.

Musk anyja tudta, mit kell tennie: nagy szabadságot, kemény, de tág kereteket adott fiának

Felhasználják a tapasztalatokat

A cég az elmúlt három évben szemléletformáló beszélgetéseket szervezett, amiken az AOSZ mentoraitól és közvetlenül az autista emberekről szereztek ismeretet erről a spektrumzavarról. Az információk birtokában döntöttek úgy, hogy az évek során több lépésben eljutottak a jelenlegi, bővített nyitvatartáshoz.

A cég minden hétfőn 14 órától zárásig kedvez a csökkentett ingerkörnyezetben való vásárlást preferálóknak. 

Ez azt jelenti, hogy gyakrabban és hosszabb ideig tartanak a csendes és csökkentett fényű nyitvatartások.

Spectry – így kódolnák át az autisták világát

Szakmai mentorként más cégeknek is segítenének

A sportszerkereskedő szeretné, ha példájukat mások is követnék, így vállalják, hogy ha bármely cég fontolóra venné a csendes órák elindítását, szakmai mentorként segítik őket ezen az úton.

Összeállítanak egy vállalati útmutatót, amiben megosztják a legfontosabb teendők listáját, a sikeres és az ilyen helyzetben alkalmazható legjobb gyakorlatokat, melyet igény személyes mentorálással is támogatnak.

„A Csendes nyitvatartás az ingerek csökkentésével és a vásárlás értő támogatásával egyenlő esélyt biztosít a vásárlásra az autizmusban érintett személyek és a velük egyszerre vásárló környezet számára is” – emelte ki Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

Mit tesz a Decathlon az érzékszervi ingerek csökkentéséért?

  • A munkatársak többnyire felismerik az autizmusban érintett gyermekeket és felnőtteket, így tudatosan tudják segíteni őket a vásárlásban
  • A kasszasorban előre engedik az érintett családokat
  • Hangosbemondókat csak biztonsági esetben használnak
  • Az autista társainkat támogató kutyákat is szívesen látják
  • Az áruház csendesen, zene nélkül üzemel
  • Csökkentett világítás

Ebből még jól is kijöhetünk, de most az a fontos, hogy senkit se kelljen elküldeni – interjú az osztrák Decathlon magyar vezetőjével

Kiemelt kép: Decathlon

 

Oszd meg!