Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Spectry – így kódolnák át az autisták világát

„Átkódoljuk az autista gyermekek világát” – jelszóval, Spectry néven indít ősszel ingyenes webes platformot a Skool annak érdekében, hogy segítsen az autista gyermeket nevelő családoknak: a programozás elsajátítása közben szociális készségeik is fejlődnek. 

A tech-képzéseket szervező Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait. Mindezt úgy, hogy a kódolást és a játékon keresztüli tanulást hívja segítségül. Több ingyenes programjuk is volt már, legutóbb magyar nyelvű, ingyenes Youtube-kurzust indítottak, amelyen a Python és JavaScript alapokat lehet megtanulni. 

Az autista gyermekeknek szánt Spectry nevű, ősszel induló, ingyenes platformjukat az érintett családokhoz igazítják,

és úgy tanítják meg a programozást az érdeklődőknek, hogy közben szociális készségeik is formálódnak. 

A projekt a Lego csoport és a Lego Alapítvány támogatja: a gyakorlatban hozzáadja a játékon keresztüli tanulás módszertanával; ezt a tematikát ötvözi a Skool a saját, 2014 óta használt oktatási rendszerével, amellyel eddig több mint 5000 gyermeknek mutatták meg a programozás izgalmas világát. „Élményalapú oktatási modellje a tervezői gondolkozást lépésről lépésre osztja meg a gyerekekkel, igazodva azok egyéni tanulási ritmusához

A tanulási folyamat során különböző kalandok teljesítenek majd a családok, miközben a karakterek olyan hétköznapi helyzetekbe kerülnek, amelyek megoldása az autizmussal élő gyermekek számára az átlagosnál nagyobb kihívást jelent. 

A Spectry megalkotásában szakmai partnerként a Symbo alapítvány gyógypedagógusai is részt vettek.  A világ egy nagy társasjáték, amit együtt játszunk, és amelynek összetettsége néha fel sem tűnik egy átlagos ember számára. Az autizmussal élő embertársaink viszont úgy vesznek részt ebben a játékban, hogy nem mondták el nekik a szabályokat.
A Spectry-nek köszönhetően egy könnyen használható, ingyenes, bármikor elérhető megoldáscsomagot adunk, amit sok-sok szituációs helyzetben segítséget ad az érintett családok számára” – mondta Koleszár Szilvia, a Skool társalapítója, ügyvezetője.

Borítókép: Skool

Oszd meg!