Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Ben White // Unsplash

Csak semmi aggodalmaskodás! – 10+1 dolog, amit az igazán sikeres emberek soha nem csinálnak

Az igazán sikeres emberek (a sikert értsük most a klasszikus értelemben) soha nem vesztegetik az idejüket, és az energiáikat is ügyesen osztják be. Márpedig vannak mindennapi energiazabáló tevékenységek, amelyekbe mindannyian belefutunk. Az amerikai Forbes szerint ők ezt a 10 + 1 dolgot biztosan elkerülik. 

1. Félelem a valószínűtlentől

Aggódás, latolgatás, még ha a személyiségük sajátja is lenne, az igazi vezető egyéniségek meg tudják különböztetni a valós veszélyeket az esetleges kockázatoktól, és tudják, mikor nem kell az idejüket és energiáikat a félelmeikre pazarolniuk.

Nem mintha az aggódás bármilyen más esetben hasznos lenne. Ha összeírnád egy papírra, hogy mennyi minden miatt aggódtál már korábban, az esetek 99,9 százalékában meg tudnád állapítani, hogy félelmeid alaptalanok voltak. Ha pedig azokat a dolgokat írnád össze, amelyeken nem aggódtál, megbizonyosodhatnál róla, hogy a gondolataid egyáltalán nem befolyásolták a végkimenetelüket. A sikeres emberek tippje: amikor tartasz valamitől, de nincs valós, kimutatható kockázat, tanuld meg hasznosabb dolgokra terelni a gondolataidat.

2. Mások melodrámái

A pletykálkodás állítólag egy evolúciós védelmi mechanizmus (segít eldönteni, hogy ki a potenciális ellenség), de a sikeres emberek tudják, hogy mások életében elmerülni, a megoldhatatlan problémáikat taglalni inkább fárasztó, mint hasznos.

3. Mikroelakadások

Állandóan pittyegő értesítések a telefonon, az e-mailek állandó csekkolgatása és azonnali megválaszolása, napi többszöri telefonbeszélgetés a szülőkkel, a Facebook görgetése szünet címszó alatt. Érdemes átgondolnod, mennyi mindenre vesztegeted az idődet nap mint nap, miközben a sikeres emberek csupa olyannal foglalkoztak, ami hosszú távon előrelendítheti az életüket.

4. Rágódások, cselekvések nélkül

A sikeres emberek folyamatosan elemzik önmagukat, a viselkedésüket és saját reakcióikat bizonyos szituációkban. Felismerik a hibáikat, de utólag már nem rágódnak rajtuk, e helyett inkább cselekszenek és igyekeznek fejlődni.

5. Hibátlanul, elsőre

A sikeres emberek általában cégvezetők, szakmájuk szakértői, de ők sem azonnal a csúcson kezdték. Bizonyos, hogy ők is hibáztak kezdetben, talán nagyot is buktak, akár többször is. A különbség köztük és az átlagemberek között, hogy ők nem rettentek meg ezektől a hibáktól, hiszen tudták: mindig lehet tanulni, fejlődni, a lényeg a folyamatos próbálkozás.

6. Olyanok véleménye, akivel nem cserélnének

A sikeresek számára fontos, milyen hatást gyakorolnak a környezetükre, amelyet egy szinten éreznek önmagukkal, azaz mentoraikra, partnereikre és tanáraikra. Ugyanakkor nem sokat törődnek azok véleményével, vagy esetleges véleményével, akivel amúgy nem cserélnének.

7. Sajnálni az időt önmagukra

Nyilvánvaló, hogy nem tudod a legjobb formádat hozni, ha fáradt vagy, alultáplált, beteg, vagy az életed bármilyen egyéb fontos területe nincs rendben. Ezért is gyakran látni a sikeres embereket, amint sportolnak, wellnesselnek, vagy időt fordítanak a lelki egészségükre.

8 dolog, amire a sikeres emberek a hétvégéjüket használják

8. Az eredményeik bizonygatása

Ha olyan pályán dolgozol, amit nem mindenki ért, vagy olyan cégben, amelynek jövőbeli sikerességében nem mindenki hisz, biztosan szükségét érzed néha, hogy bizonyos körökben a sikerességedet bizonygasd. A valóban sikeres emberek nem tesznek ilyet, hiszen tudják, soha nem fogják tudni kivívni azok elismerését, akiktől alaból nem kapják ezt meg (viszont akik alapból is hisznek bennük, azok számára visszatetsző lehet az állandó kényszeres önigazolás).

9. Mindenkinek megfelelni

Soha nem fogod elérni, hogy mindenki kedveljen, mindegy, mit csinálsz. A sikeresek nem is tartanak ilyesmitől. Ők legfeljebb attól tartanak, hogy nem élhetnek úgy, ahogy szeretnének.

10. Túl sok pozitív gondolkodás

Világos, hogy senki sem érhet el komoly sikereket anélkül, hogy legyőzné a negatív gondolatait. Ugyanakkor a túl pozitív gondolkodás is rejteget magában veszélyeket: elfogulttá, elbizakodottá tehet, az pedig a hibák melegágya. A sikeres emberek a reális, neutrális gondolkodás, az objektív (ön)kép kialakításának hívei.

+1. Bármi, ami rövidtávú

Az igazán sikeresek tudják, hogyan fordítsák minden energiájukat a növekedésre. Ha az aggodalmaikat akarják fokozni, növelni, akkor azokra koncentrálnak. Ha a sikereiket, akkor pedig inkább azokra. Hosszú távban gondolkodnak, éppen ezért olyan dolgokat is figyelmen kívül hagyhatnak, amelyekkel a társadalom szerint foglalkozniuk kellene. Például néhányan közülük minden nap ugyanolyan ruhát viselnek, vagy minden nap ugyanazt ebédelik, hogy ezzel is csökkentsék a felesleges lamentálásokkal töltött időt. Ezek az emberek mindig kicsit kilógnak, individualisták, és többségük szabad gondolkodású. Nem engedik, hogy az életüket a társadalom és elvárásai irányítsák.

7 intő jel, hogy sosem leszel sikeres

Oszd meg!