Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Wil Stewart // Unsplash

Jót tesz-e nekünk, ha barátkozunk a főnökünkkel?

A napunk harmadát a kollégáinkkal töltjük, így nem mindegy, hogy milyen kapcsolatot ápolunk velük. Bár több kutatás alapján minél jobb a hangulat a cégben, annál hatékonyabbak a dolgozók is, a főnökünkkel mégis érdemes megtartani a szigorú határokat a barátság és a szakmaiság között.

Az amerikai Forbes összegyűjtött néhány érvet, hogy miért:

Nem lesznek többé határok

Időnként jót tesz, ha elmész a feletteseddel meginni egy sört, de ha túl szoros kapcsolatot alakítasz ki vele, akkor egy idő után elkezd teljesen összemosódni a szakmai életed a magánéleteddel. Egy barátságnak egyenlő felekről kell szólnia, de a főnököddel már van egy alá- és fölérendeltségeden alapuló viszonyod, amit nehéz a munkaidő lejárta után elfelejteni.

Például, ha hétvégén küld egy üzenetet, amikor éppen kempingezni vagy, lehet, hogy más barátodnak nem válaszolnál, de neki fogsz, mert mégis csak a főnököd.

Túl sokat oszthatsz meg magadról, és ez árthat a karrierednek

Ha túl közeli barátságot ápolsz a főnököddel, akkor lehet, hogy megosztasz vele olyan információkat a munkával való elégedettségeddel, vagy egy új, kilátásban lévő állással kapcsolatban, amelyek árthatnak a szakmai pályafutásodnak.

Egy munkahelyen kívüli barátodnak nyugodtan panaszkodhatsz, de ha a főnököd hallja túl sokszor a napi stresszből eredő ventillációdat, az az előléptetéseidre és a bónuszaidra is hatással lehet.

A főnököd túl sokat oszthat meg magáról, és ez is árthat a karrerednek

Lehet, hogy a főnököd sem fogja tudni barátként tartani a szakmai határokat és megoszthat veled olyan információkat, amelyek többet árthatnak a hatékonyságodnak mint használnak.

Például, egy feszült nap után elmesélheti neked, hogy a vezetői értekezleten lehetséges elbocsátásokról vagy fizetéscsökkentésről beszéltek, majd te ezen hetekig eszed magad, mire kiderül, hogy elvetették az ötletet és a többi kollégádhoz már el sem jut, hogy egyáltalán felmerült.

Ha túl közeli barátságot ápoltok, akkor a munkaidőn kívül is utolérhetnek a főnököd üzenetei.

A kollégáid kirekesztve érezhetik magukat

Ha összebarátkozol a főnököddel, akkor az nem csak a ti kettőtök munkájára, hanem a csapat összes többi tagjára is kihatással lesz. A többiek kirekesztve érezhetik magukat és ott motoszkálhat bennük a félelem, hogy különleges elbánásban részesülhetsz.

Fotó: Wil Stewart // Unsplash

Oszd meg!