Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Aki külföldön él, könnyebben hoz döntéseket – állítja egy tanulmány

Javul az önértékelés, a stressztűrő képesség és a munkahelyi teljesítmény is, az pedig egyenesen vezetői skill, hogy valaki könnyebben hoz döntéseket. Már csak ezek miatt is érdemes néhány évre külföldre költözni – állítja egy amerikai tanulmány. 

A fejlett technológia képessé teszi az embert arra, hogy újragondolja a munka korlátait, sőt arra is alkalmat ad, hogy az életstílusán változtasson. Már nem vagyunk íróasztalhoz kötve, így lényegében onnan dolgozunk, ahonnan akarunk.

Az ENSZ felmérése szerint 258 millió ember él a világban a születési helyétől távol – ez a 2017-es adat 2000-eshez képest 49 százalékos növekedést mutat. A fejlettebb mobilhálózatok, könnyű videóhívások és a munkát megkönnyítő különféle appok segítségével könnyű kapcsolatban maradni akár a munkatársakkal, akár a családtagokkal.

Egy 2018-as tanulmány, amelyet az MIT és további három egyetem készített, azt vizsgálta meg, mennyiben profitálnak az emberek a külföldre költözésből. A kimutatható előnyök közt a karriersikereken, a különféle kultúrák könnyebb elfogadásán túl a döntésképesség javulását is felsorolja a tanulmány,

sőt a tapasztalatok szerint a külföldön élők jobban kezelik a stresszt is, és a munkahelyi teljesítményük is javul.

A tanulmány fő megállapításai:

Aki külföldön él, tisztábban látja önmagát.

A felmérésben résztvevőket megkérdezték, hogyan viszonyulnak az olyan megállapításokhoz, mint például „általánosságban véve tisztában vagyok azzal, hogy ki vagyok és mire vagyok képes”, illetve „ritkán tapasztalok ellentmondást a személyiségem különböző aspektusai között”. A végkövetkeztetés pedig az lett a tanulmányban, hogy akik külföldön éltek több vagy kevesebb ideig, azoknak az önértékelése javult.

Inkább a mély, mintsem a széleskörű külföldi tapasztalatok növelik az önértékelést.

A tanulmány szerint azoknak, akik egyik helyről a másikra költöznek és nem szándékoznak sehol sem hosszabb ideig maradni, kisebb mértékben javult az önértékelésük. Azok viszont, akik legalább három évig ugyanazon a helyen tartózkodtak, tökéletesen tisztában vannak a saját értékeikkel és képességeikkel.

Az önértékelés javulásával a döntésképesség is javul.

Nem sok tanulmány készült még arról, hogyan hat a külföldi lét az emberekre, eddig inkább azt vizsgálták, hogy mik az idegennyelv-tanulás előnyei. Pedig azzal, hogy az ember megtanul új körülményekhez alkalmazkodni, más előnyökre is szert tehet: könnyebben hoz döntéseket, ami pedig fontos vezetői készség is.

Borítókép: Brooke Lark on Unsplash

Élj itt, dolgozz és növeld meg a fizetésed – ezek a legjobb országok a külföldi munkavállalóknak

Csehország vonzó, Görögország már kevésbé – Ezekben az országokban a legjobb és a legrosszabb nőként dolgozni

Oszd meg!