Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Aki külföldön él, könnyebben hoz döntéseket – állítja egy tanulmány

Javul az önértékelés, a stressztűrő képesség és a munkahelyi teljesítmény is, az pedig egyenesen vezetői skill, hogy valaki könnyebben hoz döntéseket. Már csak ezek miatt is érdemes néhány évre külföldre költözni – állítja egy amerikai tanulmány. 

A fejlett technológia képessé teszi az embert arra, hogy újragondolja a munka korlátait, sőt arra is alkalmat ad, hogy az életstílusán változtasson. Már nem vagyunk íróasztalhoz kötve, így lényegében onnan dolgozunk, ahonnan akarunk.

Advertisement

Az ENSZ felmérése szerint 258 millió ember él a világban a születési helyétől távol – ez a 2017-es adat 2000-eshez képest 49 százalékos növekedést mutat. A fejlettebb mobilhálózatok, könnyű videóhívások és a munkát megkönnyítő különféle appok segítségével könnyű kapcsolatban maradni akár a munkatársakkal, akár a családtagokkal.

Egy 2018-as tanulmány, amelyet az MIT és további három egyetem készített, azt vizsgálta meg, mennyiben profitálnak az emberek a külföldre költözésből. A kimutatható előnyök közt a karriersikereken, a különféle kultúrák könnyebb elfogadásán túl a döntésképesség javulását is felsorolja a tanulmány,

sőt a tapasztalatok szerint a külföldön élők jobban kezelik a stresszt is, és a munkahelyi teljesítményük is javul.

A tanulmány fő megállapításai:

Aki külföldön él, tisztábban látja önmagát.

A felmérésben résztvevőket megkérdezték, hogyan viszonyulnak az olyan megállapításokhoz, mint például „általánosságban véve tisztában vagyok azzal, hogy ki vagyok és mire vagyok képes”, illetve „ritkán tapasztalok ellentmondást a személyiségem különböző aspektusai között”. A végkövetkeztetés pedig az lett a tanulmányban, hogy akik külföldön éltek több vagy kevesebb ideig, azoknak az önértékelése javult.

Inkább a mély, mintsem a széleskörű külföldi tapasztalatok növelik az önértékelést.

A tanulmány szerint azoknak, akik egyik helyről a másikra költöznek és nem szándékoznak sehol sem hosszabb ideig maradni, kisebb mértékben javult az önértékelésük. Azok viszont, akik legalább három évig ugyanazon a helyen tartózkodtak, tökéletesen tisztában vannak a saját értékeikkel és képességeikkel.

Az önértékelés javulásával a döntésképesség is javul.

Nem sok tanulmány készült még arról, hogyan hat a külföldi lét az emberekre, eddig inkább azt vizsgálták, hogy mik az idegennyelv-tanulás előnyei. Pedig azzal, hogy az ember megtanul új körülményekhez alkalmazkodni, más előnyökre is szert tehet: könnyebben hoz döntéseket, ami pedig fontos vezetői készség is.

Borítókép: Brooke Lark on Unsplash

Élj itt, dolgozz és növeld meg a fizetésed – ezek a legjobb országok a külföldi munkavállalóknak

Csehország vonzó, Görögország már kevésbé – Ezekben az országokban a legjobb és a legrosszabb nőként dolgozni

 

Az embert nem a szerint fizetik, amennyit ér, hanem amennyit jövedelmez.