Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Élj itt, dolgozz és növeld meg a fizetésed – ezek a legjobb országok a külföldi munkavállalóknak

Svájc, az Amerikai Egyesült Államok és Hong Kong áll annak a listának az élén, amely a legjobban fizetett külföldi munkavállalókat tudhatja magáénak. Szakértők szerint komolyan megdobhatja egy expat fizetését, ha pontosan ugyanazt a munkát végzi – külföldön.

Expat-paradicsomok

A fenti három országban átlagosan 21 ezer dollárral dobhatja meg a költözés egy külföldi munkavállaló éves fizetését – áll a HSBC kimutatásában, amelyet a Bloomberg szemlézett.

 

 

A felmérés további konklúziója, hogy a megkérdezettek 45 százaléka szerint a pozícióját jobban megfizetik külföldön, 28 százalékuk pedig egy ajánlat miatt váltott országot. A magas hegyeiről és árairól egyaránt ismert Svájcban például évi 61 ezer dollárral dobhatja meg a munkavállaló fizetését a külföldi lét, amely így évi 203 ezer dollárra rúg átlagosan – ami kétszerese a globális átlagnak.

Az összeállításban a negyedik éve Szingapúr foglalja el az első helyet, amennyiben arra a kérdésre keressük a választ, hogy hol a legjobb élni és dolgozni egyszerre, figyelembe véve többek között a gazdasági környezetet, az élményeket és a családi életet. Az ázsiai városállam Új-Zélandot, Németországot és Kanadát előzi meg.

Svájc ebben az összeállításban csupán nyolcadik, a gyermekvállalás magas költségei és – kapaszkodjanak meg – a zárkózottság miatt, vagyis hogy nehezen lelünk barátokra.

A nemek közötti egyenlőségben élharcosnak számító Svédország ideális a családok számára, míg Új-Zéland, Spanyolország és Tajvan a tapasztalatszerzés terén vezet.

 A legjobb helyek élni és dolgozni

Forrás: HSBC Expat Explorer Survey

A kulturális, pénzügyi és szakmai előnyök dacára a 22 318 fő bevonásával elkészített felmérés feltárta, hogy a nők számára nem egyértelmű, hogy merre billen a mérleg nyelve, ha a külföldre költözésről van szó.

Az elköltözés ugyan nagyjából 27 százalékkal megdobja a nők fizetését, de csak a negyedük költözött azért, hogy a karrierjét építse – szemben a férfiak 47 százalékával. Közülük csak minden második dolgozik teljes munkaidőben, és a képzettségük átlagos szintje is valamivel alacsonyabb. A férfiakhoz viszonyított átlagos évi jövedelmük a körükben 42 ezer dollárral alacsonyabb a felmérés szerint.

 

Borítókép: Francois Hurtaud / Unsplash

Oszd meg!