Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A kóros halogató és a koffeinfüggő: így győzte le rossz szokását Bill Gates és Elon Musk

A Microsoft és a Tesla alapítói ma már dollármilliárdosok, de mint sokunknak, korábban az ő életüket is megkeserítette egy-egy rossz szokás.

A szokásoknak és a rutinnak nagy hatalma van. Segít nekünk a mindennapokban, hogy ne terheljük feleslegesen az agyunkat és számtalan döntéshelyzetet megspórolnak. Ez történik jobb esetben, de a rossz szokások visszatartanak minket attól, hogy sikeresek lehessünk.

Advertisement

Bill Gates, aki mindent az utolsó pillanatra hagy

A fiatal Bill Gates például sportot űzött a halogatásból. A Harvardon töltött évei alatt a csoporttársai között híres volt arról, hogy utolsó pillanatban állt neki mindennek. „Az emberek jól szórakoztak rajtam – mondta Gates a Nebraska-Lincoln Egyetem tanulóinak. Mindenki így ismert: az ember, aki az utolsó percig nem csinál semmit.”

Az egyetemet két év után otthagyta, de az üzleti életben hamar kapta a kijózanító pofont: ott a határidőket tartani kell és a halogatás nem kifizetődő.

„Senki nem veregeti meg a vállam, ha az utolsó pillanatban sikerül megcsinálni a dolgokat.”

Ezért igyekezett visszafordítani a rossz szokását. Megpróbált olyan lenni, mint az egyetemen azok a csoporttársai, akik mindig rendszerezettek voltak és időben adták le a beadandóikat.

A most már a világ második leggazdagabb emberének számító Gates szerint a halogatás nem kifizetődő, és még most is folyamatosan dolgozik azon, hogy leszokjon róla. Ha hajlamos vagy elkalandozni, az amerikai milliárdos üzletember, Kevin O’Leary a következő tippet adja: ragaszkodj egy előre meghatározott ütemtervhez. „Tervezd meg 15 perces lebontásban a napodat. Kérdezd meg magadtól, hogy amit éppen csinálsz, hoz a pénzt a konyhára. Ez segít kizökkenteni a tétlen halogatásból.”

Elon Musk, a kólavedelő

Elon Musk híres arról, hogy akár 120 órát is dolgozik egy héten. Gyorsan kijön a matek, hogy így nem sok ideje marad alvásra. A folyamatos kialvatlanságot azzal kompenzálta, hogy rengeteg koffeines üdítőt ivott.

„Voltak idők, amikor napi 8 pohár kólát ittam” – mondta a Tesla alapítója a német Auto Bild magazinnak. Ma már csak egy-kettőt, nem olyan őrülten sokat, mint régen. A kávéval is hasonló problémái voltak. „Annyit ittam, hogy teljesen befeszültem a túl sok koffeintől.”

Egészségügyi szakértők szerint a túl sok koffein növeli az idegességet és az általános stresszt, ami egy ördögi körhöz vezethet: a fáradság miatt több kávét iszol, ami rontja az alvás minőségét, így másnap még fáradtabb leszel, ezért még több koffeint viszel be.

Hogy hogyan keveredett ki ebből a körből a Tesla-vezér? A kávét leváltotta a jó öreg vízre. Ha nem tudod letenni egyből, fokozatosan csökkentsd a napi koffeindózisodat, és figyelj arra, hogy elég vizet igyál.

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”