Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Roberto Nickson / Unsplash

4 tipp, hogy megtaláld az egyensúlyt a munka és a magánélet között az ünnepek alatt

Nyakunkon a karácsony, pedig a szívünkben kellene hogy legyen? A karácsony előtti túlzott stressz létező jelenség. Stephanie Sarkis, a Forbes.com külsős szerzője összeszedett négy tippet, hogy a december ne a túlzott idegességről szóljon.  

1. Mondj nemet!

Tegyük fel, hogy az év végi hajrá közepén még arra is megkérnek, hogy szervezd meg a céges karácsonyi bulit. Ilyen szituációban sokan attól félnek, hogy durvának fogják őket tartani, ha nemet mondanak, ahelyett, hogy önmagukra figyelnének.

Ideje a mentális egészségedet előtérbe helyezni és nemet mondani azokra a feladatokra, amik már átlépnék a túlterheltség határát!

2. Ne költekezz túl!

Az alacsonyabb vagy közepes jövedelmű csoportba tartozókat sújtja a legnagyobb stressznövekedés az ünnepek alatt (egész pontosan 53 százalékkal érzik magukat idegesebbnek, mint máskor). Sokan túlóráznak a karácsony finanszírozása érdekében, és a végére inkább nyűgnek, szükséges rossznak érzik az ünnepet.

A túlórák és az aggódás helyett egyre több család vezeti be az „egy ajándék szabályt”. Mindenki húz nevet, majd egy előre meghatározott összegben vesz egy ajándékot. Senkinek nincs szüksége tucatnyi kacatra.

3. Maradj a jelenben!

A „majd boldog leszek, ha…” fogalma egy biztos módszer arra, hogy elérjen a téli depresszió. A majd-boldog-leszek-ha-megérkezik-a-bónusz, majd-jobb-lesz-ha-végre-2020-lesz típusú önsorsrontások helyett jobban jársz, ha inkább a jelenlegi teendőidre koncentrálsz, ezzel is megelőzve az elúszást.

4. Legyél őszinte magadhoz!

It’s okay to not be okay, azaz teljesen rendben van az, hogy néha nem vagy rendben.

Ha úgy érzed, túl vagy terhelve, a kapkodás helyett állj meg, hogy összegezhesd a teendőidet és egy kicsit távolabbról megnézd a teljes képet. Egy semleges fél véleménye is jól jöhet, hogy a következő év már összeszedettebben induljon.

Fotó: Roberto Nickson / Unsplash

 

„Húsz év múlva jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem tettél meg, mint azokat, amiket megtettél.”