Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

6 trükk, hogy ne csússz el a karácsonyi költekezésben

A Gallup friss felmérése szerit évről évre többet költünk karácsonyi ajándékokra, és egyéb, az ünnepekkel kapcsolatos kiadásaink is csak nőnek. A szeretet végtelen, a pénz véges, szóval adunk pár tippet, hogy boldog legyen a december 31. is.

1. Változtasd meg a látásmódodat!

Az ünnepekkel kapcsolatos feszültség legnagyobb része abból fakad, hogy azt gondoljuk, muszáj ajándékokat adnunk, ezt egyfajta kötelezettségnek éljük meg. Az amerikai Forbes pénzügyi tanácsadója erre azt mondja, fókuszáljunk a lehető legértelmesebb, szellemi tartalmat képviselő ajándékokra, és tartsuk távol magunkat a kacatok vásárlásától.

A gyerekek esetében az alábbi tanácsot adja: vegyünk minden gyereknek egy dolgot, amit nagyon szeretne, egyet, amire szüksége van, egyet, amit elolvashat és egyet, amit hordhat. Ez azt a késztetést is kielégítheti, hogy mindenképpen több dolgot kell adnunk, ráadásul év közben is használható tárgyak a végeredményei.

2. Legyen költségvetésünk!

A tervezett büdzsé lehet a személyes ünnepi siker kulcsa, mint megannyi más esetben. Számoljuk össze, hány embernek szeretnénk ajándékot adni, gondoljuk át, összesen mekkora összeget szánunk a karácsonyra. Nem árt mindezt le is írni, egy egyszerű táblázat átláthatóvá teszi a hónapunkat. Egyébként már appok is léteznek a célra, például a Santa’s Bag, és a Budget Builder weboldala is alkalmas.

Advertisement

3. Keresd a legjobb vételeket a neten!

Ha megvan a költségvetés, máris rámehetünk a legjobb dealekre. Persze erre is létezik rengeteg gyűjtő- és összehasonlító oldal hazai viszonylatban és globálisan egyaránt. Számos médium is rárepül a témára, az egy-egy területre, pl. elektronikára fókuszálókon túl többek között a Forbes.com is monitorozza a legjobb Apple, Wallmart vagy Amazon vételeket ezen a héten, a DealNews pedig folyamatosan ezt teszi.

Az árak összehasonlítása akkor is hasznos lehet, ha boltokban nézelődünk: egy gyors keresés könnyedén rámutathat, hogy a kezünkben tartott sapkát két butikkal arrébb fele áron kínálják. Egyébként nemzetközi szinten erre a célra is léteznek már appok, pl. a ShopSavvy, amely a vonalkód alapján keresi a közeli konkurenciát.

4. Találjuk meg az ünneplés módját ajándékok nélkül!

Nem minden örömforráson van árcédula. A szeretteinkkel töltött időnk, a maximálisan rájuk fordított figyelmünk a legnagyobb ajándék tud lenni. Szervezhetünk egy morzsapartit is, amikor minden vendég hoz magával egy kis finomságot, így a vendéglátás költségei sem egy személyt terhelnek.

5. Nézelődjünk csoportos ajándékok után!

Ha a megajándékozandó személyek listája túlnő a büdzsénken, jöhet a következő terv. Például, hogy egy-egy személynek másokkal közösen, a kiadást szétosztva vásárolunk meglepetést. És persze ott a “húzós” megoldás is, amikor a csoport minden tagja csak egy bizonyos másik csoporttagnak ad ajándékot. A kulcs az, hogy senki se szegje meg ezt az egyszerű szabályt. Pro tipp: az egymás nevét kihúzós verzióhoz is lehet maximális fejenkénti büdzsét rendelni.

6. Vásároljunk kuponokkal!

A postaládánkban landoló apró kedvezmények ilyenkor nyernek igazán jelentőséget. De lehet, hogy a különböző boltokban év közben összegyűjtött pontjainkat, törzsvásárlói kedvezményeinket is megéri most felhasználni.

 

"Ahol minden eladó, ott nincs vevő."