Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Stresszes a karácsonyi hajrá? Így kezeld a feszültséget az ünnepek előtt

Közeledik a karácsony, de a munka, az előkészületek és az ajándékvásárlás miatt csak a stressz kerített hatalmába, nem az ünnepi hangulat? Mondunk pár tippet, hogy ne így legyen.

Az All One Health amerikai felmérése szerint az emberek több, mint kétharmada, egészen pontosan 69 százaléka, stresszesnek találja a karácsonyt az időhiány miatt, közel ugyanennyien pedig a pénz miatt feszültek.

Sőt, közel 45 százalékuk legszívesebben úgy, ahogy van, hagyná a búsba a karácsonyozást.

Még ha ez nem is feltétlenül tükrözi a magyar viszonyokat, látva a tülekedést bevásárlóközpontokban az utolsó pillanatokra hagyott ajándékbeszerző körúton, lehet benne igazság.

Mindenesetre az amerikai Forbes külső szerzője összeszedett pár tippet, hogyan vészeljük át az ünnepeket előtti időszakot a munkahelyen, hogy a karácsony tényleg a pihenésről szóljon.

1. Hagyj magadnak egy szusszanásnyi időt mindennap

Nem egyszerű küldetés felkészülni az ünnepekre: egyszerre kell megtalálni a megfelelő ajándékokat, elintézni az utolsó feladatokat a munkahelyen, és még a családdal is időt tölteni. A legjobb módja, hogy könnyíts a feszültségen, ha hagysz egy kis időt csak magadra. Tölts el 15 percet egyedül, úgy, hogy semmi ne terelje el a figyelmed, esetleg meditálj. Ez segít kitisztítani a fejed, és friss erővel nekivágni az előtted álló feladatoknak.

2. Legyél rugalmasabb, ahogy közeledik a hajrá

Ez lehet elsőre ellentmondásnak tűnik, ahogy a karácsony előtti utolsó napokat percre pontosan beosztjuk, hogy minden beleférjen, de az Accountemps által megkérdezett vezetők 44 százaléka érzékelte, hogy csökken a produktivitás az ünnepekhez közeledve. A karácsonyi kiégés létező jelenség, azonban egy rugalmas időbeosztással elejét lehet venni a problémának. Ha van lehetőséged rugalmas munkaidőt kérni, egy-egy órás szünetet tartani, hogy elintézz valamit, vagy akár otthonról dolgozni, élj vele!

3. Nem kötelező ajándékozni

Szuper gesztus ajándékot adni a munkatársaidnak vagy a főnöködnek, de ne hidd azt, hogy ebből muszáj kivenni a részed. Egy munkahelyen természetesebb, ha az ajándékozás útja a vállalati hierarchiát követve inkább felülről lefelé, nem pedig fordítva történik. Ha a munkatársaid közös ajándékra akarnak összedobni a főnöknek, vagy egymás között szerveznének karácsonyi húzást, ne érezz nyomást, hogy mindenáron benne kell lenned. Ha úgy érzed, ez csak egy plusz stresszforrás lenne, vagy nem engedi meg ebben a költségvetésed, teljesen oké, ha kimaradsz belőle ebben az évben.

Borítókép: Rhaúl V. Alva // Unsplash

Oszd meg!