Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Jakub Jurdič

Ínycsiklandozó Puy-i francia lencse sült zöldséggel, gorgonzolával és currys öntettel

Az apró szemű Puy-i francia lencsét enyhén borsos íz jellemzi. Mintha csak az őszi és téli salátákhoz teremtették volna. Külön öröm, hogy nem fő szét egykönnyen, így különösen jól mutat a tányéron. Sült zöldséggel párosítva még jobban illik hozzá a narancs édeskés-savanykás íze. A gorgonzola és a currys öntet pedig végképp feldobja ezt a fogást.

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Fordítás: Peťovská Flóra


Borítókép: Jakub Jurdič

Hozzávalók 2 főre:

  • 1 narancs
  • 1 lilahagyma
  • 1 tk balzsamecet
  • 1 kg sütőtök
  • 1 kisebb cékla
  • 1 fej fokhagyma
  • kb. 4 ek olívaolaj
  • néhány friss zsályalevél
  • 100 g krémes gorgonzola (Cremoso)

A lencséhez:

  • 100 g zöld lencse (más néven Puy-i lencse vagy francia lencse)
  • 1 marék friss koriander vagy menta
  • 1 ek citromlé
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk méz

Az öntethez:

  • 4 ek natúr joghurt
  • ½ tk curry 
  • ½ ek citromlé
  • 2 gerezd sült fokhagyma
  • 1 marék friss koriander vagy menta
  • olívaolaj

Elkészítés

  1. Hámozd meg és karikázd fel a narancsot! Pucold meg, vágd félbe, és karikázd fel a lilahagymát! Tedd a naranccsal együtt egy tálba, és keverj hozzá balzsamecetet! Egyelőre tedd félre!
  2. Vágd félbe a sütőtököt, kanalazd ki a magját, és hámozd meg (zöldséghámozóval könnyebb, mint késsel)! Egy vagy több fajta sütőtököt is használhatsz. Én pézsmatököt és hokkaido tököt használtam. Ez utóbbit nem is kell meghámozni. 
  3. A hokkaido tököt vágd gerezdekre, a pézsmatököt kisebb darabokra, ahogy sikerül. A felaprított tököt tedd egy mélyebb, sütőpapírral bélelt tepsibe! Add hozzá a meghámozott és felnyolcadolt céklát és a gerezdekre bontott fokhagymát (maradjon rajta egy réteg héj), majd a hagymás narancsot. Az egészet sózd meg, locsold meg olívaolajjal és szórd meg zsályával! Keverd össze a tepsi tartalmát, majd oszlasd el egyenletesen! 210 °C-ra előmelegített sütőben süsd nagyjából 30 percig, amíg meg nem puhul.
  4. Amíg a zöldség sül, készítsd el a lencsét! A zöld lencsét nem kell beáztatni, elég leöblíteni, és nagyjából 20 perc alatt puhára fő. A kész lencsét csepegtesd le, és tedd egy tálba! Sózd meg és add hozzá a felaprított fűszernövényeket, valamint a citromléből, olívaolajból és mézből készített öntetet! Keverd össze a hozzávalókat, és fedd le a tálat!
  5. Tálalás előtt készítsd el a currys öntetet curry, joghurt és citromlé hozzáadásával. Vegyél ki két gerezd fokhagymát az elkészült sült zöldségből! Pucold meg, kend szét és keverd hozzá a currys öntethez! Az öntetet szórd meg felaprított, friss fűszernövényekkel és locsold meg olajjal!
  6. A lencsét és a sült zöldséget mélytányérban tálald! Adj hozzá néhány krémes gorgonzola darabot, és locsold meg a currys öntettel!
Borítókép: Jakub Jurdič

Borítókép: Jakub Jurdič

Oszd meg!