FINOM

A vegánoknak örömet okoz, de a húsevők sem fogják rossz néven venni

Martina Lancingerová
2022. január 28. 4 perc olvasás

Az előkelő nevű, hatalmas portobello gomba ugyan a legkülönfélébb töltelékekkel is elkészíthető, de sokszor önmagában is megállja a helyét. Ezúttal hagyjuk, hogy a portobello játssza a főszerepet, és kitűnjön sajátos íze és lédússága. Biztos vagyok benne, hogy nem egyszeri alkalomról lesz szó.

A jellegzetes gombaíz és az enyhén pikáns pác már magában is ízletes párost képez. A szárított paradicsomos-fűszernövényes pestónak köszönhetően ugyanakkor újabb szintet lép ez a vegetáriánus luxussteak. A paprikás bulgur pedig, a tápértékén túl tökéletesen illeszkedik ehhez a változatos ízmozaikhoz. 

Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom

Fordítás: Peťovská Flóra


Fotók: Martina Lancingerová

Hozzávalók a portobello steakhez 2 főre:

  • 2 portobello gomba
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 ek worchesterszósz
  • 2 tk almaecet
  • 1 tk füstölt paprika
  • ½ tk őrölt római kömény
  • ½ tk fokhagyma granulátum
  • 1 csipet só – lehetőség szerint füstölt
  • frissen őrölt bors

A szárított paradicsomos-fűszernövényes pestóhoz:

  • 20 g tökmag
  • 10 g lestyán – kb 2 ek felaprított levél
  • 5 g petrezselyem zöldje – kb 2 ek felaprított levél
  • 5 g bazsalikom – kb 5 hajtás
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk oregánó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 g olajban eltett szárított paradicsom – 3 db
  • 100 g olívaolaj
  • 1 csipet só

A paprikás bulgurhoz:

  • 2 piros paprika
  • 150 g bulgur
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 sonkahagyma (vagy 1 nagyobb vöröshagyma)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt szárított gyömbér
  • chili
  • 2 tk felaprított petrezselyem zöldje

Elkészítés

  1. Készítsük el a gombához a pácot: keverjük össze az olívaolajat, a worchester szószt, az ecetet, a füstölt paprikát, a római köményt, a fokhagymát, a borsot és egy csipet sót. Kenjük meg a szósszal a gombák kalapjának sima oldalát, majd a óvatosan dolgozzuk bele a lemezek közé az aljába is. Pihentessük a hűtőben.
  2. Készítsük el a pestót: aprítógépben daráljuk finomra a tökmagot. Ne teljesen simára, maradjanak benne darabkák, hogy ne legyen a pesto túl tömény, “pasztaszerű”. Tegyük félre.
  3. Tegyük az aprítógépbe a fűszernövényeket és a felaprított fokhagymát. Öntsük fel az olívaolaj felével (50 g), majd daráljuk simára. Keverjük hozzá a tökmagot. Aprítsuk fel késsel a szárított paradicsomot, és keverjük a pestóhoz. Sózzuk és öntsük fel a megmaradt olajjal. Tároljuk a hűtőben. Ha nem használjuk fel mindet, lezárt üvegben nagyjából egy hétig eláll. 
  4. Készítsük elő a bulgurt: a paprikát helyezzük egy tepsibe, és süssük a sütőben 220 °C-on nagyjából 15-20 percig, amíg fekete foltok nem jelennek meg a paprikán. Ezt követően óvatosan tegyük át mikrotén zacskóba, és hagyjuk legalább 15 percig a gőzben. Közben egy kicsit ki is hűl a paprika, de vigyázzunk, mert a belsejében még forró lehet a gőz.
  5. Hámozzuk meg a paprikát és itassuk le papírtörlővel. Vágjuk vékony szeletekre.
  6. Főzzük puhára a bulgurt. 
  7. Forrósítsunk fel egy serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat. Aprítsuk fel a salottát vagy a vöröshagymát, és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, a szárított gyömbért és a felaprított chilit (ízlés szerint), és nagyjából fél percig kevergessük kis lángon. Adjuk hozzá a sült paprikát, és kevergessük további fél percig. Végül keverjük hozzá a főtt bulgurt és a felaprított petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk.
  8. Forrósítsuk fel a grillt. A portobello steakek mindkét oldalát nagyjából 7 percig süssük. Szeleteljük fel őket a tányéron – így jobban kiengedi a levét, amitől tökéletesen összeérnek az ízek. Locsoljuk meg pestóval és tálaljuk bulgurral.
A rovat megjelenését támogatta:
Whirlpool