Egy jó húshoz természetesen bőven elég egy kis só és bors, de ha szereted a markánsabb ízeket, ez a pikáns vajjal és az igencsak addiktív gochujang pasztával készült étel határozottan tetszeni fog. Ha eszedbe jut, hogy a húst időben kivedd a hűtőből, az elkészítés már csak néhány percet vesz igénybe.
Fordította: Peťovská Flóra
Forbes és receptek? Ez biztos jó ötlet? Szerintünk igen. Sokat írunk arról, mennyi munka van a siker és a teljesítmény mögött, de azt is pontosan tudjuk, hogy az élet nemcsak munkából és üzletből áll. A siker része, hogy kiélvezed. A koronavírus-járvány alatt amúgy is sokan fedeztük fel, hogy főzni élmény. Az üzleti sikerek, a kiemelkedő teljesítmények, a csúcséttermek és a jó borok mellett mostantól naponta egy recepttel jelentkezik a Forbes Finom.
Mi az a gochujang? Ebben a fermentált koreai chilipasztában minden megvan – sós, édes és csípős egyszerre. Megrendelheted az internetről, de megtalálod a koreai, japán vagy egyéb ázsiai élelmiszerboltokban is. Használhatod húsok és zöldségek pácolásához, tésztákhoz, pirított rizshez vagy levesekhez.
Fotó: Jakub Jurdič
Hozzávalók a húshoz 2 főre:
500 g érlelt marhahús (rump steak/spitzfartő vagy flank steak/hasalja)
1 ek gochujang
durva szemű só
frissen őrölt bors
növényi olaj
A szószhoz:
2 ek gochujang
1 ek rizsecet vagy limelé
1 ek olvasztott vaj
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
1 kk frissen reszelt gyömbér (elhagyható)
Elkészítés
A húst egy órával sütés előtt vedd ki a hűtőből és kend be egy evőkanálnyi gochujang pasztával, majd hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Keverd össze a szósz hozzávalóit.
Az egy óra elteltével a hús mindkét oldalát sózd meg durva szemű sóval és borsozd meg frissen őrölt borssal, majd a vastagságától és az ízlésedtől függően mindkét oldalát süsd át egy kis olajon 4-6 percig forró serpenyőben.
Öntsd rá a szószt, fedd le és hagyd 5 percig pihenni a melegben. Amennyiben hasaljából készítetted, éles késsel szeleteld fel. Tálalhatod jázmin rizzsel és megszórhatod újhagymával.
Fotó: Jakub Jurdič
Egyéb lehetőségek: A steaket nyugodtan elkészítheted úgy is, hogy csupán egy kis olajjal bekened, sózod, borsozod, a pikáns pasztát pedig csak a szószhoz használod fel. Ezt szezámolajjal és egy kis mézzel is ízesítheted.
Az eredeti XO szósz Hongkongból származik, nevét a különösen régi (XO) konyakból eredeztetik. Ezt a kifejezést általában a kifejezetten magas, luxus minőség megjelölésére szolgál. A szósz színe és pompás megjelenése valóban felidézheti bennünk ezt a híres francia konyakot, habár egy cseppet sem tartalmaz belőle.